Filip Chudý Rôzne

Zuzana priniesla hotové skvosty: Unikátna výstava v Považskej na vlne nostalgie!

V Považskej Bystrici pripravili špeciálnu retrovýstavu, na ktorej sa dajú nájsť kúsky, ktoré vo vás určite vyvolajú spomienky. Mali ste tieto veci?

Ilustračný obrázok k článku Zuzana priniesla hotové skvosty: Unikátna výstava v Považskej na vlne nostalgie!
49
Galéria

Považské osvetové stredisko (POS) v Považskej Bystrici pripravilo retrovýstavu zaujímavostí, ktorá návštevníkov na chvíľu vráti do starých čias, pripomenie rôzne výdobytky techniky, či umelecké skvosty doby nedávno minulej. Bezplatná výstava Made in Czechoslovakia potrvá v priestoroch POS v budove priemyslovky do 10. novembra a pozrieť si ju môžete v pracovné dni od 9:00 do 16:00, v stredu až do 18:00.

Ako nám prezradila riaditeľka POS Daniela Čižmárová, ide o výstavu predmetov z doby, ktorá nie je ešte až tak minulá. „Mnohé predmety z nich ľudia doma zrejme ešte majú, alebo si ich prípadne pamätajú. Chceli sme to komponovať ako bežnú domácnosť 60., 70. a 80. rokov minulého storočia, pričom sa vystavujú hlavne úžitkové a spotrebné predmety,“ uviedla riaditeľka s tým, že vystavovaných je okolo 500 rôznych kusov, pričom mnohé z nich boli vyrobené aj v Považských strojárňach. Na výstavu zapožičali predmety viacerí prispievatelia, pričom pre nich majú nostalgickú hodnotu.

„Zapožičala som aj vlastný ruksak, ktorý som si kúpila za svoj prvý zárobok z brigády. Doteraz si pamätám, že stál 440 vtedajších korún. Cez prázdniny som pravidelne brigádovala, pričom som chcela taký krajší, ktorý bude niečím iný v tých časoch. Dokonca som s ním teraz na chrbte prišla aj na výstavu, až si zo mňa robili žarty, či sa sem sťahujem,“ povedala Zuzana Sádecká.

Tej riaditeľka POS na vernisáži výstavy aj verejne poďakovala za zapožičanie veľkého množstva predmetov. „Dostala som pozvánku na výstavu, pričom mi skrslo v hlave, však aj ja mám doma kopu predmetov ešte po starej mame a mojich rodičoch. Preto som ich sem doniesla, keďže doma to už pre mňa veľký úžitok nemá, no ľúto mi je to vyhodiť,“ konštatovala Sádecká, ktorá pochádza z Považskej Bystrice, ale býva v Malých Ledniciach.

Verejné poďakovanie dostala aj Považskobystričanka Silvia Brzá, tá sa tiež aktívne zapojila do výstavy, do ktorej zapožičala viaceré predmety. „Ide o nespočetne veľa vecí, no mňa hlavne zaujíma starý porcelán, ktorého som aj zberateľkou, pričom sa sústredím na československý porcelán. Okrem neho som zapožičala aj kreslo a dve lampy, ktoré patrili manželovej starej mame. No sú to aj iné veci, ktoré majú pre našu rodinu nostalgickú hodnotu, napr. po mojej babke,“ vyjadrila sa Brzá, ktorá premiérovo prispela na nejakú výstavu.

Čo z tohto všetkého ste mali doma? Výstava v Považskej pripomína minulosť
49
Galéria

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Modernizácia železničnej stanice v Považskej: Čo všetko má pribudnúť? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM