Filip Chudý Rôzne

Veľké plány v Považskej za milióny eur: Aha, čo sa ide meniť!

Na považskobystrickej radnici pripravujú veľký projekt za milióny eur. Ten sa dotkne prakticky celého mesta. Čo plánujú vymeniť?

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány v Považskej za milióny eur: Aha, čo sa ide meniť!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci projektu Rekonštrukcia verejného osvetlenia v mestských častiach mesta Považská Bystrica, ktorý bol financovaný zo zdrojov Európskej únie, sa v lete tohto roka v mestských častiach Orlové, Považské Podhradie, Šebešťanová a Podvažie rekonštruovalo verejné osvetlenie. Lenže ešte väčšie plány v spojitosti s osvetlením v našom meste sú na rok 2017.

Mesto Považská Bystrica by v budúcom roku chcelo zrealizovať kompletnú rekonštrukciu verejného osvetlenia v meste aj v prímestských častiach, uvažuje pritom o forme koncesnej zmluvy, čo potvrdila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková. „Vďaka koncesii by rekonštrukciu zafinancoval investor a mesto by ju splácalo z rozdielu získaného z úspor na prevádzke osvetlenia. Zástupcovia mesta sa pritom radia aj s primátormi miest, kde už takéto zmluvy uzavreli,“ povedala mestská hovorkyňa.

„Je tiež potrebné pripraviť kompletnú ekonomickú a právnu analýzu projektu. Ide o investíciu, ktorá sa bude pohybovať na úrovni 4–5 miliónov eur, mesto musí byť veľmi dobre pripravené, aby to zvládlo najmä po legislatívnej stránke,“ doplnila Iveta Kováčiková.

Vymenia 90 percent stožiarov

V rámci pripravovanej rekonštrukcie osvetlenia sa bude podľa Kováčikovej slov riešiť mesto a ostatné prímestské časti, pričom podľa potreby a prípadných požiadaviek výborov mestských častí sa môže osvetlenie čiastočne doplniť aj v už spomínaných štyroch mestských častiach, ktoré sa robili tento rok. „V meste sa budú podľa technického stavu meniť aj celé stožiare, predbežne sa predpokladá, že to bude približne 90 percent stožiarov v meste, zachová sa len malá časť stožiarov, ktoré sú v dobrom technickom stave,“ informovala mestská hovorkyňa s tým, že v prímestských častiach sa to bude ešte riešiť, keďže stožiare tu nie sú vo vlastníctve mesta.

Realizácia má začať v centre mesta, postupovať bude na sídliská a nakoniec v prímestských častiach. „Pôjde pritom o náročný proces, meniť sa bude približne 3800 svietidiel aj so stožiarmi, v prípade potreby sa budú meniť aj rozvody,“ dodala Iveta Kováčiková s tým, že prípadnú koncesnú zmluvu bude odsúhlasovať mestské zastupiteľstvo a verejnosť bude so všetkými krokmi oboznámená.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Cesta na Rozkvet s novinkou: Chodenie v zime by malo byť bezpečnejšie, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM