Filip Chudý Rôzne

Už sa na to nemohli pozerať: Zuzka (17) a Ivan (29) čistili Považskú za vlastné, no s úsmevom, FOTO

Klobúk dolu. Mladí Považskobystričania sa nemohli pozerať na vandalmi poznačené ulice, a tak sa pustili do práce. Vo svojom voľnom čase a za vlastné prostriedky...

Ilustračný obrázok k článku Už sa na to nemohli pozerať: Zuzka (17) a Ivan (29) čistili Považskú za vlastné, no s úsmevom, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Najväčší a najznámejší podchod v Považskej Bystrici, ktorý je pod cestou I/61a spája centrum mesta so Stredom, bol opäť zašpinený množstvom grafitov. Síce sa na jar čistil, pričom ruku k dielu už aj v minulosti priložili dobrovoľníci, opäť sa našli ľudia, ktorí si steny podchodu pomýlili s maliarskym plátnom.

Nepríjemný pohľad

V utorok cez tento podchod prechádzal podľa vlastných slov prvýkrát približne po mesiaci známy dobrovoľník Ivan Sikorai, ktorý keď zbadal množstvo grafitov na jeho stenách, hneď si zaumienil, že s tým treba niečo robiť. Tak sa aj stalo, pričom už v stredu sme ho pri čistení podchodu stretli.

„V celom podchode bolo spolu asi viac ako aj 30 grafitov, ktoré sme čistili približne hodinu a pol,“ vyjadrila sa nám hlava združenia Chceme krajšiu PB Ivan Sikorai.

Pomáhala mu členka združenia Zuzana Pavlovičová, ktorá išla dobrovoľne čistiť hneď, ako jej skončila šichta v práci. „Vždy keď sa mi dá, rada prídem pomôcť. Nie vždy sa mi síce chce, ale zakaždým ma presvedčí to, že treba nejako mestu pomôcť, aj preto som prišla čistiť tieto grafity,“ vyslovila sa nám 17-ročná študentka priemyslovky.

Čistili za vlastné

Obaja čistili podchod na dvakrát, keďže po prvých 20 minútach im došiel čistiaci materiál, čo im ešte zostal, takže nové pomôcky si išli nakúpiť, aby mohli v čistení pokračovať. „Keďže sme už domíňali tie peniaze, čo sme dostali ako združenie od sponzorov, toto čistenie podchodu išlo vlastne z nášho vrecka,“ prezradil nám líder združenia Chceme krajšiu PB, ktoré sa len v minulých týždňoch okrem iného postaralo o natretie dvoch mostíkov nad Domanižankou, pričom čoskoro budú pokračovať ďalším.

A hoci Ivan Sikorai čistil podchod od grafitov už aj v minulosti, bol trochu skeptický v tom, že teraz to bolo naposledy. Ako nám prezradil, po každom víkende sa vraj vždy niečo nájde, a to aj na susednej výškovej budove. „Mala by sa tu jednoznačne dať kamera, tak isto k výškovej budove. Keby na tých grafitoch bolo aspoň niečo pekné, napríklad nejaká dominanta mesta, s tým by som nemal problém,“ dodal.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Dobrovoľníci zobrali veci do vlastných rúk a … Bystričania, toto si zaslúži veľký LIKE!

Foto: ilustračné

Čistenie podchodu od grafitov: Výsledok práce dobrovoľníkov
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM