Filip Chudý Rôzne

Radnica dvíha varovný prst, môže začať pokutovať: Považskobystričania, nerobíte túto chybu aj vy?

Nové všeobecne záväzné nariadenie (VZN) platí len pár týždňov. Niektorí obyvatelia si naň už zvykli, iní ešte stále robia prehrešky. Tie ich ale môžu výjsť poriadne draho.

Ilustračný obrázok k článku Radnica dvíha varovný prst, môže začať pokutovať: Považskobystričania, nerobíte túto chybu aj vy?
Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vás už informovali, od 1. júla platia zmeny vo všeobecne záväznom nariadení mesta o komunálnych odpadoch a drobných stavebných odpadoch, ktoré súvisia so zmenou zákona o odpadoch.

Za vyhradené druhy odpadov, ktoré ustanovuje zákon, je zo zákona povinný zodpovedať ich výrobca, ktorému ich môžete odniesť. Ide o odpady z obalov a obalových výrobkov, akumulátorov, autobatérií, pneumatík, automobilov a elektroodpad. „Takýto odpad po novom nemôžu občania vyhadzovať do komunálneho odpadu,“ upozorňujú stránky nášho mesta.

„Elektroodpad z domácnosti, akumulátory a autobatérie môžu občania vyhodiť do veľkokapacitných kontajnerov počas jarného a jesenného zberu, ktoré mesto organizuje, prípadne môžu takýto odpad umiestniť na zberný dvor, pričom odovzdanie je bezplatné. Takýto odpad tiež môžu odovzdať priamo v príslušnej predajni prostredníctvom spätného odberu,“ informuje mesto Považská Bystrica.

Ak sa chce niekto zbaviť pneumatík, tie môže odovzdať len v príslušnej predajni, prípadne v ľubovoľnom autoservise či pneuservise. Takéto odovzdanie je bezplatné a sprostredkovatelia automobilových služieb sú povinní takýto odpad prijať a prevziať zodpovednosť za jeho zber a likvidáciu.

Ako informovalo mesto, ktoré tiež rozbehlo osvetu a informačnú kampaň, po určitom čase bude nutné pristúpiť aj k sankciám, ktoré vyplývajú z prijatého všeobecne záväzného nariadenia. Výška pritom môže dosiahnuť až sumu 1500 eur. Záleží už len od Považskobystri­čanov, či dajú mestu dôvod k sankciám, alebo začnú všetci dodržiavať pokyny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Grafity v považskobys­trickom podchode: Radnica má plán

Veľká zmena na stojiskách s odpadom v Považskej: Hrozí mastná pokuta!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM