Filip Chudý Rôzne

Považskobystrická kalvária otvorená: Čo na nej má ešte pribudnúť? FOTO

Zrekonštruovaná kalvária v našom meste má síce za sebou slávnostné otvorenie, ale pracovať sa na nej bude aj naďalej. Čo sa plánuje?

Ilustračný obrázok k článku Považskobystrická kalvária otvorená: Čo na nej má ešte pribudnúť? FOTO
8
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Kalvária v Považskej Bystrici dlhodobo neslúžila svojmu účelu, keďže kaplnka sv. Márie Magdalény spoločne s jednotlivými zastaveniami kalvárie boli dlhé roky len ruinami. Tento problém sa začal riešiť v roku 2013, keď podľa slov hovorkyne Považskej Bystrice Ivety Kováčikovej mesto získalo dané pozemky od Farnosti Považská Bystrica do dlhodobého prenájmu.

„V roku 2012 sme zašli za pánom dekanom Ladislavom Hermanom a požiadali sme ho o spoluprácu, pričom sme našli u neho veľkú ochotu. Práce na obnove kaplnky, ale aj jednotlivých zastaveniach mali v réžii chlapci zo Združenia hradu Bystrica. Som rád, že sme podporu našli aj u nového pána dekana Pavla Mazúcha,“ vyjadril sa primátor Karol Janas.

Hovorkyňa mesta ďalej uviedla, že v prvom roku prebiehali stretnutia so zástupcami pamiatkového úradu, prehodnocovala sa projektová dokumentácia, riešili sa technické a stavebné postupy, vybavovalo sa stavebné povolenie a tiež sa hľadali alternatívne zdroje financovania. „V najhoršom stave bola kaplnka sv. Márie Magdalény. Zachovali sa z nej len holé múry, strecha bola úplne prepadnutá. V rámci rekonštrukcie sa preto začalo prioritne s týmto objektom. Kaplnku bolo potrebné pred zimou zabezpečiť pred zrútením vplyvom nánosu snehu a na prelome rokov 2013 a 2014 sa začalo s jej rekonštrukciou,“ prezradila.

Intenzívne práce pokračovali v tomto roku, keď sa pracovalo hlavne na jednotlivých zastaveniach a chodníku medzi nimi. Slávnostné otvorenie kalvárie spojené s krížovou cestou sa konalo v sobotu 14. októbra, ale v prácach sa má pokračovať aj naďalej. „Pribudnúť by mala nová výsadba zelene, mobiliár, ale aj nasvietenie, ktoré v nočných hodinách ešte zvýrazní tento významný symbol Považskej Bystrice,“ uviedla Kováčiková.

Podľa jej slov sa ešte v tomto roku v okolí jednotlivých zastavení vytvorí stromová alej pozostávajúca z líp, ktorá bude zrealizovaná tak, aby zastavenia vynikli a zároveň, aby neboli poškodzované koreňovou sústavou stromov. „Celý terén bol zarovnaný, medzi zastaveniami sa vybudoval chodník, na ktorom sú poukladané andezitové platne. Na kalvárii sa tiež vysadí lúčna tráva,“ doplnila s tým, že v budúcnosti chce dať mesto do poriadku aj cestu okolo cintorína, ktorá by však mala slúžiť prioritne peším a cyklistom.

Slávnostné otvorenie považskobystrickej kalvárie: Nechýbala ani krížová cesta
8
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa z nemocnice v Považskej: Kritizované schody opravujú! FOTO a VIDEO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM