Filip Chudý Rôzne

Považská očami študentov: Takto by mohlo naše mesto vyzerať v budúcnosti, FOTO

Budúci architekti si zobrali do parády naše mesto a vytvorili preň niekoľko zaujímavých návrhov. Pozrite si, čo všetko vzniklo v ich hlavách.

Ilustračný obrázok k článku Považská očami študentov: Takto by mohlo naše mesto vyzerať v budúcnosti, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Mladí študenti Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave dostali po dohovore s vedením ich školy a naším mestom možnosť si reálne vyskúšať v praxi svoje nadobudnuté vedomosti. Riešiť mali hlavne bolestivé veci Považskej Bystrice, čiže revitalizáciu a humanizáciu našich sídlisk. Takmer 40 prác je už úspešne hotových a od piatka si ich môžete pozrieť na mestskom úrade.

Študentské práce sa venujú rozvoju centrálnej mestskej zóne a zo sídlisk bol na úvod vybratý Rozkvet, pričom študenti riešili dostavbu nášho najväčšieho sídliska. „Ponúkli sme mestu architektonické riešenia troch lokalít s tým, že sú riešené alternatívne. Cenné je najmä to, že mesto dostane obraz možných riešení a postupov, ako by sa mohlo v budúcnosti rozvíjať,“ vyslovila sa dekanka Fakulty architektúry STU Ľubica Vitková.

Nielen dekanka, ale aj náš primátor Karol Janas si pochvaľovali, že práce robili nezaťažení mladí ľudia, ktorí mesto vidia iným obrazom, čím môžu vzniknúť zaujímavé nápady. Jedným z nich je aj Považskobystričan Maroš Kostelanský, ktorého bakalárska práca bola vybraná do celoslovenskej prehliadky bakalárskych prác, kde by mohla byť ďalej ocenená.

„Máme tu Kalváriu, kostol, historické domčeky, ktoré sú totálne popreté novou štruktúrou. Preto som sa snažil vo svojom návrhu urobiť gesto k týmto hodnotným veciam, aby Považská Bystrica vôbec vedela, že ich má. Veď teraz ani kostol nie je vidieť, je tam kdesi za cestou, parkoviskom a stromami. To je deficit mesta, že sú tu podľa mňa popierané tie dôležité veci,“ vyjadril sa nám Kostelanský.

A hoci je centrum mesta už definované budovami, sídliská sa stále dajú meniť a dotvárať. Aj preto chce mesto k prácam otvoriť verejnú diskusiu s obyvateľmi, ako ďalej vnímať Považskú Bystricu. Navyše s Fakultou architektúry by chcelo aj v budúcnosti spolupracovať na obnove ďalších sídlisk v meste.

Výstavu študentských prác si verejnosť môže pozrieť na mestskom úrade počas úradných hodín až do septembra, konkrétne v priestoroch pred zasadačkou mestského zastupiteľstva.

Pozrieť si ju môžete aj v našej fotogalérii, kde sú zachytené všetky práce. Modré budovy na návrhoch znamenajú prírastky.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Obyvatelia Dukelskej sa dočkali: Vieme, kedy sa začne pracovať! FOTO

Foto: ilustračné

Považská očami študentov: Architektonické návrhy
49
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM