Rôzne

Dobrá správa z centra mesta: Veľká fontána by sa mala spustiť po 20 rokoch

Už veľmi dlhý čas fontána na Kinom Mier pocítila vodu len vtedy, keď pršalo. No čoskoro by sa to už malo zmeniť a počas letných dní dostanú Považskobystričania šancu sa vďaka nej schladiť.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa z centra mesta: Veľká fontána by sa mala spustiť po 20 rokoch
Zdroj: Dnes24.sk

Veľká fontána za Kinom Mier neplní svoju primárnu funkciu už vyše 20 rokov. No toto leto by sa to malo konečne zmeniť. Prebiehajú totiž na nej posledné rekonštrukčné práce a v krátkom čase by mala počas slnečných dní opäť slúžiť občanom.

Začalo sa už v minulom roku

„V minulom roku prebehli viaceré betonáže, povrchové úpravy terénu, pracovalo sa taktiež na technologickej časti fontány, rekonštrukcii rozvodov a príslušných rozvádzačov. Prebehli taktiež práce na šachte a čerpadlách. Pôvodne sa plánovalo použiť staré potrubie, pre zlý stav bolo však nutné ho nahradiť novými. Kvôli plánovanému objemu vody sa tiež musela vytvoriť nová šachta. Taktiež tu bude úpravňa vody, aby neprichádzalo k jej znečisťovaniu a kontaminácii. Zrekonštruoval sa tiež obklad fontány a prebehli elektroinštalačné práce potrebné k rekonštrukcii a rozšíreniu nasvietenia fontány,“ povedala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Reštauruje sa aj súsošie holubíc

„Už v minulom roku sa začalo taktiež s reštaurátorskými prácami na súsoší holubíc, ktoré sú umeleckým dielom a podliehajú autorským právam, preto sa tento prvok mesto rozhodlo zachovať aj v zrekonštruovanej podobe fontány. Reštaurátor odstránil premaľbu a pracoval na korekcii diela. Súsošie holubíc autor zložil z lepených blokov, medzi ktorými časom nastali posuny, ktoré musel reštaurátor napraviť. V zimnom období boli tieto práce pozastavené, nakoľko sa takéto korekcie betónu nedajú robiť v mínusových teplotách. V súčasnosti na holubiciach reštaurátor opätovne pracuje,“ povedala Iveta Kováčiková. Na súsoší sa spraví taktiež nový náter. Reštaurátor pritom počas celej svojej práce úzko komunikuje s autorom holubíc, akademickým sochárom Ondrejom Liptákom.

Druhá časť fontány sa zasype

V druhej časti fontány, čiže v tej, kde nie je súsošie, sa pôvodne plánovalo vybudovať detské ihrisko, to sa na základe odporúčaní architektov presunulo do oblasti v blízkosti fontány. Neskôr sa tu uvažovalo nad mestským pódiom, architekti nakoniec navrhli, aby tu vznikla oddychová zóna. „Dno terajšej časti fontány sa vyvýši na úroveň okolitého terénu. Po obvode je navrhnutý pás s nízkou aj vysokou zeleňou aj priestor na sedenie, v strede dláždenej plochy by sa mal vytvoriť motív erbu mesta,“ dodala hovorkyňa Považskej Bystrice.

Fontána bude aj nasvietená

„V súčasnosti sa dokončujú práce v časti fontány, ktorú chceme prevádzkovať. Skúšali sme už aj jej nasvietenie, momentálne sa pracuje na izolácii fontány a šachty. Druhá časť fontány je nefunkčná a vytvorí sa tu oddychová zóna, kde estetickou dominantou bude erb mesta. Samozrejme nebudú chýbať nové stromy, ktoré budú vytvárať prirodzený tieň,“ povedal primátor mesta Karol Janas.

Môže vás zaujímať:

Ďalšia zaujímavosť v Považskej Bystrici: Máme už aj most zaľúbených

Nové detské ihrisko je plne k dispozícii: TOTO je suma za jeho hracie prvky

Foto: ilustračné

Rekonštrukcia fontány za Kinom Mier
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM