Filip Chudý Kultúra

PanDee z Považskej Bystrice poodhalil svoje plány: Najčastejšie tvorím v noci

V našom meste sa nachádza mladý umelec, ktorý má smerom do budúcnosti smelé plány. Nielen o nich viac prezradil v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku PanDee z Považskej Bystrice poodhalil svoje plány: Najčastejšie tvorím v noci
Zdroj: PanDee

Začiatkom februára vydal 23-ročný Považskobystričan Michal Meliš, ktorý má umelecké meno PanDee, nový videoklip s názvom Strácam slová, ktorý si už pozreli tisíce ľudí. Nielen o tom sme sa s týmto umelcom, ktorý sa podľa vlastných hudbe venuje od roku 2010, ale skutočne vážne len dva roky, porozprávali.

Ako si sa dostal k hudbe?
Hudbu som miloval vždy, možno je to tým, že mama spieva v FS Považan a staršia sestra tancovala, takže doma hrala hudba stále. K hip-hopu som sa opäť dostal cez sestru, ktorá neskôr začala tancovať tento štýl a mňa tá hudba uchvátila. Samozrejme, mám rád aj folk, indie rock, klasiku, v podstate úplne všetko, čo má krásnu symbiózu melódie a dobrý text.

Čomu všetkému sa venuješ?
Som textár a píšem pre najznámejších youtuberov, streamerov a hudobníkov. Okrem hudby som sa zamiloval do tvorenia minimalistických obrazov ženy, ktoré si každý môže pozrieť na mojom konte na instagrame.

Nedávno si vydal videoklip Strácam slová. Čo si ním chcel povedať?
Je to veľmi prosté, i keď som sa stretol s jedným názorom, že nevie o čom je text. Pravdou je to, že do pesničky sa dokážu úplne ponoriť iba tvoriví ľudia. Videoklip hovorí o mojich pocitoch, keď ma opustí múza a som bezradný. Snažím sa napísať nejaké dobré texty, ale po každej jednej strofe textu pokrčím papier a zahodím ho. Zároveň je to ukončenie môjho projektu PanDeemia a tento song mi prišiel vhodný na ukončenie toho celého.

Kam tú pieseň vo svojom repertoári radíš?
Sám neviem. Nerozdeľujem moju tvorbu do nejakých kategórií. Na nič sa nehrám, len píšem svoje pocity do hudby. U mňa je to nastavene tak, že vždy mám najlepší pocit z posledného songu, ktorý práve urobím a ten je najviac v mojom rebríčku pesničiek. Takže momentálne je samozrejme najvyššie pesnička Strácam slová.

Čo je to ten projekt PanDeemia, ktorý si spomínal?
Pre mňa veľmi zložitá a osobná vec a zároveň dar a prekliatie, pričom som tomu zasvätil rok 2016. Rozhodol som sa vypísať všetky negatívne emócie zo seba a zhodiť tú ťarchu v mojom srdci, čo ma dusila. Takže počas roka som dokázal spraviť deväť songov, ktoré sú k dispozícii na mojom youtube kanáli. Všetky sú melancholické a bojujem v nich sám so sebou. PanDeemia je veľmi výstižný názov. Slovná hračka medzi niečím zlým, čo sa šíri ako pliaga, a mojim umeleckým menom PanDee. Za ten rok som sa zároveň veľmi zakuklil do seba. Ostal som uzavretý s celkom hrubou čiarou medzi mnou a ostatnými ľuďmi. Pre mňa osobne to bol osobnostný rozvoj a dokázal som sa oveľa viac ponoriť do umenia.

Kde a ako tvoríš hudbu?
Inšpirácia je všade. Sedím v autobuse, vidím zaujímavú situáciu z okna a zapíšem si ju do telefónu. Alebo pomôže len prechádzka cez mesto, kde vidíte rôznych ľudí a už z pohľadu na mimiku tváre si vie človek predstaviť, čo si myslia. Najčastejšie ale tvorím v noci. Dám si slúchadlá, pustím hudbu, zavriem oči a ono to ide samo. Snažím sa písať pocitovo. A keď to nejde, proste nepíšem a počkám, kedy to na mňa príde. Doma mám priamo urobené aj hudobné štúdio, kde si to nahrám, spravím celú postprodukciu a mám finálny song.

Aké máš plány na najbližšie obdobie?
Chcel by som sa dostať viac do povedomia slovenskej hudby ako textár a zlepšiť slovenskú popovú scénu lepšími textami. Tiež ďalej robiť z lásky vlastné songy a ktovie, kde sa raz ocitnem?

Máš aj hudobné sny?
To súvisí aj s mojimi plánmi najbližšie obdobie. Chcem počuť pesničky napísane mnou hrať v rádiu, hoci aj s interpretáciou od iných muzikantov, pretože sa cítim viac ako autor, než interpret. Ak sa ľuďom zapáči môj prednes vlastných textov a myšlienok, bolo by to skvelé, lebo je viac uveriteľné, keď muzikant interpretuje vlastný pohľad na svet. Je totiž veľmi vidieť, kto to robí sám a kto to iba naspieva.

Čo by si odkázal svojim fanúšikom a ľuďom celkovo?
Ďakujem každému, kto si vypočuje moje pesničky. Som totiž umelec a toho napĺňa jedine pozornosť, keď vidí, že ľudia sa venujú a rozoberajú to, čo on vytvoril. Nebuďte uväznený v škatuľke a občas spravte niečo, čo nie je v normách klasického žitia. Pracujte na tom, čo vás baví a nemíňajte čas s prácou, ktorá vás nenapĺňa.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Fašiangové zábavy v našom okolí a ich lákadlá: Necháte sa zvábiť aj vy?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM