Filip Chudý Kultúra

Fašiangové zábavy v našom okolí a ich lákadlá: Necháte sa zvábiť aj vy?

Máme tu obdobie fašiangov a bola by škoda si nevyraziť za takouto zábavou. V Považskej a okolí si môžete skočiť hneď na viaceré. Tu sú naše tipy.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangové zábavy v našom okolí a ich lákadlá: Necháte sa zvábiť aj vy?
Zdroj: TASR

Obdobie fašiangov prináša zábavu na všakovaké spôsoby. Je to čas, ktorý sa spája s veselicami, dobrým jedlom i tradičnými pochovávaniami basy. Aj v našom okolí si môžete vyraziť na rôzne fašiangové zábavy. Naša redakcia prešla oficiálne a facebookové stránky všetkých obcí Považskobystrického okresu a pripravila vám zoznam fašiangových podujatí, na ktorých sa môžete mimo mesta zabaviť.

Fašiangové slávnosti v Slopnej

Sobota 18. februára až do nedeľného rána bude patriť v Slopnej fašiangom. Nebude chýbať fašiangový sprievod dedinou s ľudovou hudbou, ochutnávka zabíjačkových špecialít a kapustnice, ktoré budú podávané zdarma, detská videopárty so súťažou o najlepšiu detskú masku a nakoniec pravá fašiangová zábava s polnočným pochovávaním basy. Detská videopáty a fašiangová zábava s hudobnou skupinou Energico je tiež zadarmo. V Slopnej radi privítajú každého, ale potešili by sa tomu, aby každý prišiel v maske, nech je to tá pravá fašiangová zábava.

Detský karneval v Domaniži

Kultúrny dom v Domaniži privíta v sobotu 18. februára detský karneval. Prídu aj klauni LILI a AŤO z Divadla Tamariki z Banskej Bystrice. Pre každé dieťa sladká odmena, malý darček a fotka k tomu.

Fašiangová zábava v Kostolci

V Kostolci pozývajú všetkých priaznivcov dobrej zábavy na tradičnú Fašiangovú zábavu, ktorá sa uskutoční 18. februára od 20:00 v miestom kultúrnom dome. Ako obvykle sa bude podávať čerstvá praženica, pri vstupe bude čakať malé prekvapenie a nebude chýbať ani bohatá tombola. Do tanca bude hrať živá hudba.

Zabíjačka v Udiči

V sobotu 18.fenrára ráno o 8:00 začne v Udiči pred obecným úradom zabíjačka. Následne počas celého dňa si môžete pochutnať na rôznych zabíjačkových špecialitách ako dusené podhrdlie a pečeň na cibuľke, pečené jelítka, mäso, tlačenka, zabíjačková kapusta či oškvarky, tie môžete zaliať vareným vínom alebo teplým čajom.

Detský karneval v Stupnom

Divadelný súbor Ivana Pišku spolu s ďalšími organizuje v Stupnom v nedeľu 19. februára o 14:00 karneval pre deti. Prebehne v tamojšom kultúrnom dome, každá maska bude odmenená, pričom o zábavu sa tiež postará DJ DŽOXY.

Školský karneval vo Sverepci

Vo Sverepci si pripravili Školský karneval, ktorý prebehne v stredu 22. februára o 16:00 v tamojšom kultúrnom dome.

Fašiangová zabíjačka v Ďurďovom

V sobotu 25. februára bude od 12:00 v Ďurďovom pred obecným úradom fašiangová zabíjačka, ale to nie je všetko. O 12:00 bude aj sprievod masiek po obci a o 14:00 maškarný ples pre deti, pričom každá maska bude odmenená. Nebude chýbať ani hudba a bohaté pohostenie.

Fašiangy v Dolnom Lieskove

Aj tento rok je v Dolnom Lieskove pripravená pravá fašiangová zábava. Organizátorom sa podarilo vyriešiť komplikácie ohľadom zabezpečenia hudobného sprievodu, takže sa podľa ich slov môžete v sobotu 25. februára tešiť na skvelú zábavu. O 9:00 je začiatok fašiangového sprievodu dedinou, o 17:00 nasleduje detský karneval v kultúrnom dome a od 19:00 posedenie pri hudbe a tanci v kultúrnom dome. Pripravené je aj občerstvenie.

Fašiangy v Plevníku-Drienovom

Tohtoročné fašiangy v Plevníku-Drienovom sa uskutočnia v sobotu 25. februára. Budú sa niesť v atmosfére tradičného slávenia fašiangov s nasledovným programom : od 12:00 sprievod masiek obcou, od 14:00 obecná zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít pri kultúrnom dome a od 18:00 fašiangová zábava ukončená pochovávaním basy v kultúrnom dome.

Tanečná fašiangová zábava v Brvništi

Fašiangovať sa bude aj v Brvništi, konkrétne 25. februára. Od 17:00 v sále miestneho kultúrneho domu bude ochutnávka zabíjačkových špecialít, šišiek a k tomu kultúrny program. Od 20:00 bude zábava pokračovať so skupinou Dorčíkovci. Bude aj pochovávanie basy, bohatá tombola a hlavne dobrá nálada.

Pochovávanie drnbasy v Hornej Marikovej

Folklórna skupina Žrnovanka pozýva priaznivcov dobrej nálady na tradičné Pochovávanie drnbasy, ktoré sa uskutoční 25. februára o 19:30 v sále KD v Hornej Marikovej. Program bude pripravený folklórnou skupinou. Do tanca bude hrať hudobná skupina Impulz. Občerstvenie bude pripravené v bufete, v ponuke bude aj guľáš.

Obecná zabíjačka a folklórny čurbes v Jasenici

Tradičná obecná zabíjačka v Jasenici sa uskutoční v sobotu 25. februára so začiatkom o 8:30 pri požiarnej zbrojnici. Večer o 20:00 sa pokračuje ľudovou fašiangovou zábavou spojenou so školou tanca a pochovávaním basy v kultúrnom dome. Do tanca hrajú ľudová hudba folklórneho súboru Považan z Považskej Bystrice a Javorníček z Hvozdnice.

Fašiangový sprievod masiek v Papradne

V Papradne sa tešia 25. februára na tamojší sprievod masiek, ktorý začne o 14:00 pri Obvodnom zdravotnom stredisku a končí o 15:15 pri amfiteátri. Neskôr o 20:00 bude v kultúrnom dome tanečná zábava. Do tanca zahrá Boris DJ BO Balušík.

Obecná zabíjačka v Pružine

V Pružine sa v sobotu 25. februára bude od 12:30 pri kultúrnom dome konať obecná zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít.

Fašiangová zábava vo Vrchteplej

V sobotu 25. februára od 21:00 sa Vrchteplá môže tešiť na fašiangovú zábavu. Do tanca bude hrať živá hudba Pohoda live, pripravená je aj tombola. Vstup je voľný.

Fašiangový pochod v Záskalí

Pochod v maskách sa v Záskalí uskutoční v sobotu 25. februára o 10:00. Po jeho skončení sa v kultúrnom dome od 18:00 bude podávať čerstvá praženica a káva. Pri vstupe bude k tomu všetkému malá pozornosť.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považská a okolie sa má na čo tešiť: Čaká nás víkend plný zaujímavých akcií

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM