Rôzne

Nevšedné vesmírne divadlo aj nad Považskou Bystricou: Kedy presne to vypukne?

Zaujímavý vesmírny úkaz, ktorý možno vidieť len raz za niekoľko rokov, sa onedlho. Prechod planéty Merkúr popred slnečný disk možno zhliadnuť aj priamo v centre nášho mesta. Čítajte podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné vesmírne divadlo aj nad Považskou Bystricou: Kedy presne to vypukne?
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

K tomuto výnimočnému astronomickému javu dôjde 9. mája od 13:30 a celý úkaz potrvá až do západu Slnka (cca 19:00).

Čo sa vlastne v tomto čase udeje, to vysvetľuje Marián Mičúch z Astronomického klubu Juraja Bardyho: „Všetci vieme, že planéta Merkúr obieha okolo Slnka v menšej vzdialenosti od neho ako naša Zem. Teda obieha vnútri obežnej dráhy Zeme. Z toho vyplýva, že z času na čas sa musí Merkúr pri svojom pohybe dostať medzi Zem a Slnko. No a ak sa tieto tri telesá dostanú do jednej priamky nastane presne takýto úkaz ako uvidíme v pondelok. V prípade priaznivého počasia postrehneme, ako sa na slnečný disk premietne malá čierna bodka Merkúr. Táto bodka sa bude pomaly presúvať cez slnečný disk od jeho ľavého okraja k pravému.“

Ak sa chcete sa o tomto úkaze dozvedieť viac, potom príďte na verejné pozorovanie prechodu Merkúra popred slnečný disk, ktoré bude v pondelok od 13:30 na dvoch stanovištiach. Jedno bude pred Mestským úradom v Považskej Bystrici a druhé v areáli ZŠ Plevník – Drienové. Akciu organizuje Astronomický klub Juraja Bardyho v Plevníku – Drienovom.

Naposledy sme mohli takýto úkaz vidieť 7. mája 2003. V budúcnosti takýto úkaz nastane 11. septembra 2019.

Môže vás zaujímať:

Diera ako svet a rovno na chodníku v centre Považskej: Prečítajte si reakciu radnice, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM