Rôzne

Najväčšia turistická akcia jari je tu: Organizátori pripravení na tisíce ľudí

Už v nedeľu to vypukne. Množstvo ľudí opäť zavíta na Jilemnického jarnú 25-tku. My sme zistili, aké trasy organizátori pripravili, kedy je ideálne prísť na štart a za ako dlho sa dajú prejsť jednotlivé trasy.

Ilustračný obrázok k článku Najväčšia turistická akcia jari je tu: Organizátori pripravení na tisíce ľudí
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Obľúbená Jilemnického jarná 25-tka sa tento rok uskutoční už túto nedeľu, pričom pôjde o jubilejný 40. ročník. Podujatie je zaradené aj do kalendára IVV (Internationaler Volkssportverband) Medzinárodnej organizácie pre ľudový šport. Prezentácia účastníkov bude pri budove Základnej školy Považská Teplá v čase 7:00 – 10:00 a štart priebežne po prezentácii.

Trasy podujatia

Pripravené sú tri pešie trasy a jedna cyklotrasa. Pešie trasy sú v dĺžke 25 km (trasa A – červené značenie), 15 km (trasa B – žlté značenie) a 10 km (trasa C – modré značenie). Cyklotrasa (trasa D) meria 52 km a má itinerár, turistické a vlastné značenie a tiež sa možno riadiť podľa GPS, ide sa v smere Považská Teplá – Vrchteplá – Malá Čierna – Jasenové – Zbyňov – Súľov – Jablonové – Plevník – Dúbravka – Považská Teplá. Cieľ celého podujatia je opäť pri ZŠ v Považskej Teplej a uzávierka trás vrátane cieľa je o 16:00. Ak bude účastník v stanovenom čase v cieli s potvrdením predpísaných kontrol obdrží účastnícky odznak.

Organizátori sú nachystaní na tisíce ľudí

„Účasť nikdy neočakávame, ale sme nachystaní na taký počet ľudí, aký bol v ostatných dvoch, troch rokoch. Minulý rok bolo 3500 ľudí a rok predtým dokonca 4500 účastníkov. Ide o najväčšiu turistickú akciu v širokom okolí a jednu z najväčších na Slovensku,“ povedal nám Pavol Uriča z Klubu slovenských turistov Manín Považská Teplá, ktorý je organizátorom podujatia.

Pripravená kyvadlová doprava

Doprava na podujatie je zabezpečená mimoriadnou kyvadlovou dopravou z Považskej Bystrice do Považskej Teplej po trase MHD číslo 5, v polhodinových intervaloch od 7:00 do 10:00. Popoludní zas z Považskej Teplej do Považskej Bystrice tiež v polhodinových intervaloch od 14:00 do 17:00.

Štart podľa dĺžky trasy

U Pavla Uriču sme tiež zisťovali, kedy by bolo ideálne prísť na štart, ktorý trvá tri hodiny: „Ľudia by mali prísť na štart podľa toho, akú trasu si zvolia. Čím je dlhšia, tým by mali prísť skôr. Treba všetko zvážiť, aj svoju fyzickú kondíciu a tiež počasie. Ak chce ísť niekto dlhú trasu, určite by nemal chodiť na štart až o 10:00.“

Bonus navyše

„Keďže je tento ročník jubilejný, tak je pre zdatnejších pripravený bonus, keď môžu ísť na Veľký Manín, čo je odbočka z trasy 15 a 25 km, no a potom sa za Veľkým Manínom pripoja na normálnu trasu, ktorá Veľký Manín obchádza,“ informoval nás Pavol Uriča.

Časová náročnosť

„Priemerná chôdza prechádzkovým tempom je 3–3,5 km/h, čiže trasu 15 km prejdú ľudia aj s prestávkami za približne 4,5–5 hodín, pri trase 25 km možno pridať aj tri hodiny na viac a kto chce ísť cez Veľký Manín, tak to je ďalšia približne hodina navyše. No naša 15 a 25 km trať nemajú presne takú dĺžku, sú len symbolicky tak nazvané, v skutočnosti sú o niečo kratšie. Trať 10 km prejdú ľudia vychádzkovým tempom za také tri hodiny,“ povedal nám Pavol Uriča o časovej dĺžke trás pre bežných ľudí.

Môže vás zaujímať:

Čo prinesie jarný víkend v Považskej Bystrici? Pestrý výber tipov na voľné dni na jedinom mieste

Jar sa ukázala v plnej kráse aj v Považskej Bystrici: Vyzerá to takto aj vo vašej záhrade? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM