Filip Chudý Rôzne

Mimoriadna situácia v našom okrese: Dedina odstavená od vody! FOTO

V jednej z najznámejších obcí Považskobystrického okresu došlo k mimoriadnej situácii. Čo sa stalo?

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna situácia v našom okrese: Dedina odstavená od vody! FOTO
2
Galéria
Zdroj: František Matušík

Z dôvodu poruchy na hlavnej vetve verejného vodovodu v Domaniži, ku ktorej došlo 19. januára vo večerných hodinách, bola zo strany prevádzkovateľa verejného vodovodu Považskej vodárenskej spoločnosti prerušená dodávka pitnej vody, takýto oznam je na stránke obce Domaniža.

Že v celej Domaniži nemajú aktuálne z vodovodov prívod pitnej vody, to nám potvrdil aj starosta obce František Matušík. „Vo štvrtok večer nám volali ľudia, že pri našom rezervoári vyteká voda zo zeme. Išli sme sa tam pozrieť a zároveň sme zavolali vodárov. Tí zistili, že ide o hlavné potrubie a vodu budú musieť vypnúť. Preto sme vyhlásili, že nech si ľudia aspoň naberú vodu a takto sa zabezpečia. To bolo približne o 20:00,“ povedal Matušík s tým, že v piatok ráno prišli vodári, ktorí sú správcami tohto rozvodu a začali kopať.

„Podľa všetkého je utrhnuté hlavné potrubie. Zabezpečili sme preto ľuďom náhradnú pitnú vodu z cisterny. Zatiaľ nie je obmedzená prevádzka školy a škôlky. Nie je totiž jednoduché odstaviť vo štvrtok večer školu a škôlku, keď rodičia nemajú zariadené, kde by dali deti. Preto sme to urobili tak, že ešte večer sme napustili vodu. My totiž musíme predovšetkým zabezpečiť chod týchto organizácií,“ uviedol starosta Domaniže.

Podľa jeho slov ide o mimoriadnu situáciu, ale ako dodal, ešte celkom dobre to dopadlo. „Zaplavilo pri rezervoári takú časť, kde máme garáže a futbalové ihrisko, ale našťastie je tam odvod dažďovej vody. Škody by preto nemali byť výrazné, do blízkej bytovky sa voda nedostala,“ vyjadril sa Matušík. Najväčším problémom je tak to, že ľudia nemajú vodu, okrem tých, čo vlastnia studne, no tento problém dočasne vyriešili, keďže zabezpečili v Domaniži cisternu s pitnou vodou.

Podľa slov starostu Domaniže sú hlavné zdroje vody, ktoré idú na Považskú Bystricu v poriadku, problém je pri obecnom rezervoári. Pri ňom začali v piatok ráno o 7:00 pracovníci Považskej vodárenskej spoločnosti kopať, ale František Matušík ešte nevedel povedať dokedy sa problém vyrieši, keďže kopanie výrazne sťažuje premrznutá zem až do hĺbky 60 cm. „Až keď sa k tomu dostanú, tak uvidia, že či je to len jedna porucha, prípadne viac a aká je vlastne veľká. Minimálne počas piatka teda voda zrejme nepôjde,“ doplnil Matušík s tým, že verí, že aj keby sa to počas dňa vodárom opraviť nepodarilo, budú na tom prípadne pracovať aj v noci, resp. cez víkend.

Podľa vedúceho strediska vodovodov Považskej vodárenskej spoločnosti Vladimíra Belka poruchu na hlavnom výtlačnom potrubí do vodojemu nahlásili vo štvrtok večer. Vzhľadom na pokročilú dobu sa nemohlo pristúpiť k odstráneniu poruchy ešte vo štvrtok večer, preto prerušili dodávku vody do celej obce.

„Poškodené je liatinové potrubie, ktoré vodou zásobuje vodojem. Momentálne sa ešte len dokopávame k potrubiu. Urobí sa nejaká opravná tvarovka, na mieste sa to opraví. Ešte momentálne nevieme, či je poškodené hrdlo alebo prasknutá rúra. Po oprave bude niekoľko hodín trvať, kým sa vodojem načerpá, následne budeme musieť odvzdušniť jednotlivé vetvy vodovodu. Hrubý odhad je, že okolo 15:00 by mohol systém fungovať. Je to však len odhad, ťažko povedať. Budeme robiť všetko pre to, aby bola dodávka vody obnovená dnes,“ zdôraznil Belko.

Domaniža odstavená od vody: Zábery priamo z miesta
2
Galéria
Zdroj: František Matušík

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považský hrad v zime: Nádherná scenéria našej dominanty na aktuálnych FOTKÁCH

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM