Kultúra

Medzinárodný filmový festival má rozlúčku v našom meste: Premietnu sa perfektné snímky

Vo štvrtok sa v Považskej Bystrici uskutoční filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm, pričom práve toto je jeho záverečná zastávka. Máte tak poslednú šancu vidieť viaceré výborné filmy.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný filmový festival má rozlúčku v našom meste: Premietnu sa perfektné snímky
Zdroj: Dnes24.sk

Posledné mesto, ktoré Ekotopfilm – Envirofilm festival na svojich potulkách Slovenskom navštívi, je Považská Bystrica. Krásne dokumentárne filmy si môžete pozrieť už vo štvrtok v Kine Mier, pričom vstup je voľný.

Aktivita mesta

My sme zisťovali, prečo sa tento známy filmový festival uskutoční práve v Považskej Bystrici. „Aktívne spolupracujeme s mestom, ktoré je v tejto otázke veľmi iniciatívne a nie je náhoda, že sme práve v ňom. Komunikovali sme s viacerými mestami, ale tie nemali až taký záujem, ako mala Považská Bystrica. V nej navyše vo štvrtok poriadajú aj Ekojarmok, čiže obe podujatia sa podporia a ľudia môžu zažiť nielen filmy, ale aj niečo v externom prostredí,“ vysvetlila nám dôvod Lenka Hamšíková, projektová manažérka Ekotopfilmu.

Derniéra v Považskej Bystrici

„Túto aktuálnu tour sme začali minulý rok a navštívila 14 miest. V máji začíname nový ročník s novými filmami, čiže v Považskej Bystrici bude vlastne rozlúčka s touto starou tour,“ povedala nám Lenka Hamšíková.

Dokumenty z celého sveta

Návštevníkov Ekotopfilm – Envirofilm festivalu čakajú zaujímavé dokumenty od autorov z celého sveta. V Považskej Bystrici program odštartuje o 16:00 film Pavla Barabáša Žiť pre vášeň. Filmový príbeh je o mladom študentovi Wieslawovi Stanislawskom, ktorý pred 90 rokmi vyliezol v najväčších stenách slovenských Tatier nové, náročné cesty. Dvaja priatelia sa neskôr vybrali po jeho stopách a v padajúcich lavínach i slnečných lúčoch nachádzajú jeho odkaz – ak robí človek niečo z hĺbky svojho srdca, robí to najlepšie.

Bude aj diskusia

Popri pozeraní filmov dostanú návštevníci festivalu priestor aj na diskusiu v rámci besedy s názvom Odpadová kultúra – Výzvy a riešenia. Hosťom besedy na tému zodpovednosti Slovákov voči životnému prostrediu bude Peter Krasnec (A.P.O.H.). Festival bude pokračovať až do večerných hodín ďalšími filmami, vrátane dokumentov Púť vody či Tajomstvá z úľa. Koniec festivalu zavŕši o 20:25 film Kosatky dravé – Plutvy prinášajúce zmenu. V tomto filme sa prvýkrát podarilo natočiť kosatky v arktických vodách.

Perfektné filmy

„Tie filmy sú perfektné a treba ich vidieť. Každá film má svoj vlastný príbeh a tému a ľudia si môžu vyberať z bohatej ponuky,“ dodala na záver Lenka Hamšíková.

Program festivalu

  • 16:00 – Žiť pre vášeň
  • 16:57 – Iná pomoc
  • 17:15 – Brazíla – na každej kvapke záleží
  • 18:00 – Diskusia : Odpadová kultúra – výzvy a riešenia
  • 19:00 – Púť vody
  • 19:25 – Tajomstvá z úľa
  • 20:25 – Kosatky dravé : Plutvy prinášajúce zmenu

Môže vás zaujímať:

Hľadáte zábavu či vhodný oddych? Nový týždeň s prehľadom ako šitým pre Považskobystri­čanov

Jar sa ukázala v plnej kráse aj v Považskej Bystrici: Vyzerá to takto aj vo vašej záhrade? FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM