Rôzne

Deň narcisov aj v Považskej Bystrici: Ľudia sa spojili pre dobrú vec

Pripnutím žltého kvietku v Deň narcisov vysiela aj Považská Bystrica onkologickým pacientom odkaz, že nie sú vo svojom ochorení sami. My sme sa boli pozrieť na to, ako prebieha Deň narcisov v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Deň narcisov aj v Považskej Bystrici: Ľudia sa spojili pre dobrú vec
Zdroj: Dnes24.sk

Deň narcisov je verejno-prospešná zbierka Ligy proti rakovine a tento rok sa koná už po 20-tykrát. Aj ulice nášho mesta v piatok 15. apríla zaplavili žlté narcisy. Každý, kto si narcis pripne na svoj odev, vyjadrí týmto gestom podporu a spolupatričnosť s tými, ktorí bojujú s rakovinou. Vhodením dobrovoľného príspevku do pokladničky dobrovoľníkov Dňa narcisov zároveň pomôže naakumulovať finančné prostriedky na konkrétnu praktickú pomoc onkologickým pacientom a ich rodinám na celom Slovensku.

Akcia trvá až do posledného narcisu

Boli sme zistiť priamo v centre mesta, ako vyzerá Deň narcisov v praxi v našom meste. „Sme rozdelení na štyri celky. Hlavné stanovisko je tu pri podchode vedľa Ščokina a v centre behajú ďalší naši dobrovoľníci. Sme tu od 8:00 a budeme tu dovtedy, dokým nerozdáme všetky narcisy, čo bude predpokladám do 14:00 – 15:00. Je nás dokopy v Považskej Bystrici 16 dobrovoľníkov, čo rozdávame narcisy,“ povedala nám 18-ročná Alžbeta Valášková, ktorá je vedúcou hlavného stanoviska a tiež členkou skautov z 30. zboru Bistersa Považská Bystrica, ktorý pomáha v našom meste s Dňom narcisov.

Ochota ľudí prispieť

„Ľudia sú ochotní sa zastaviť a prispieť. V čase obednej prestávky sa zvýšil aj počet ľudí, ktorí prejdú okolo nás a prispejú. Najvyššia suma, akú jednorazovo dali, je asi 10 eur. No najčastejšie dávajú ľudia asi euro, či dve. Ešte sa nám nestalo, že by nám hádzali medené centy,“ informovala nás Alžbeta Valášková.

Koľko sa vyzbiera tento rok?

Počas predchádzajúcich 19 ročníkov tejto akcie sa vyzbieralo dokopy 10 179 094,13 eur. „Minulý rok, keď som bola ešte účastníkom, nie vedúcou, vtedy sme len my skauti vyzbierali v Považskej Bystrici 1100 eur,“ povedala nám Alžbeta Valášková. Tento rok by sa táto suma mohla prekonať, keďže v našom meste stretnete množstvo ľudí, ktorí žltý narcis už majú pripnutý a ďalší zas ochotne prispievali, čo nám potvrdili aj dobrovoľníčky z Obchodnej akadémie, ktoré v centre mestá oslovovali ľudí, aby prispeli na dobrú vec.

Môže vás zaujímať:

Ďalšia zaujímavosť v Považskej Bystrici: Máme už aj most zaľúbených

Jarný oddych v našom okolí, ktorý vám dobije baterky: 5 miest pri Považskej Bystrici, kde si prídete na svoje

Foto: ilustračné

Deň narcisov 2016 v Považskej Bystrici
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM