Kultúra

Ďalšia šanca pre talentovaných ľudí: Aj v našom meste sa môže začať vaša umelecká kariéra

Ak máte doma talentované dieťa, ktoré vyniká v umeleckých odboroch, mali by ste zbystriť pozornosť. V najbližších dňoch totiž máte šancu na to, aby vaše dieťa začalo svoju umeleckú kariéru.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia šanca pre talentovaných ľudí: Aj v našom meste sa môže začať vaša umelecká kariéra
Zdroj: TASR

Tento mesiac prebiehajú prijímačky do hudobného a literárno-dramatického odboru v Základnej umeleckej škole (ZUŠ) v Považskej Bystrici. „Hlavným cieľom umeleckého školstva je výchova umením (formovanie osobnosti), k umeniu (rozvoj schopnosti tvoriť a prijímať umenie) a pre umenie (príprava na profesionálnu umeleckú činnosť),“ povedal riaditeľ považskobystrickej ZUŠ-ky Peter Štrauch.

ZUŠ-ky sú pilierom slovenskej kultúry

„Základné umelecké školy pôsobia na najširšej základni a v systéme umeleckého vzdelávania predstavujú základný článok. Vychovávajú mladých umelcov, ktorí reprezentujú Slovensko v profesionálnych orchestroch a na pódiách po celom svete, budúcich pedagógov, sólistov, dirigentov, skladateľov, korepetítorov. Aj preto máme Slovenskú filharmóniu, Slovenské národné divadlo a iné špičkové umelecké telesá. Základné umelecké školy sú pilierom umeleckého vzdelávania a kultúry na Slovensku,“ vyslovil sa Peter Štrauch.

Prijímačky pre všetkých

Aj z tohto dôvodu robí považskobystrická ZUŠ-ka prijímacie skúšky a zápis žiakov pre budúci školský rok. Tie sa uskutočnia od 11. apríla do 21. apríla od 14:00 do 17:00 v priestoroch Základnej umeleckej školy na Ulici M. R. Štefánika, čo je budova bývalej II. Základnej školy. Záujemcovia môžu byť žiaci MŠ, ZŠ, SŠ, učilíšť aj dospelí, stačí len preukázať svoj talent.

Podmienky prijatia

Prijímačky do hudobného odboru sa budú týkať týchto hudobných nástrojov:

  • Klavír, Akordeón, Keyboard
  • Husle, Violončelo, gitara
  • Cimbal
  • Zobcová flauta
  • Flauta, Klarinet, Saxofón
  • Trúbka, Lesný roh, Pozauna, Tuba
  • Bicie nástroje
  • Sólový spev

Podmienkami prijatia do hudobného súboru sú hudobný sluch a rytmus, ktorý treba preukázať zaspievaním jednej ľudovej, prípadne ľubovoľnej piesne. A podmienkami na prijatie do literárno-dramatického odboru sú správna výslovnosť, zrozumiteľnosť a pohyb. Uchádzači do 15 rokov musia prísť v prítomnosti zákonného zástupcu.

Môže vás zaujímať:

Umelci z Považskej oslavujú nevídané jubileum: Dychový orchester je tu už 40 rokov!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM