Kultúra

Umelci z Považskej oslavujú nevídané jubileum: Dychový orchester je tu už 40 rokov!

Ich novoročné koncerty pozná takmer celé mesto. Úspechy dosiahli doma aj v zahraničí. Až sa nechce veriť, že sú na scéne už tak dlhý čas.

Ilustračný obrázok k článku Umelci z Považskej oslavujú nevídané jubileum: Dychový orchester je tu už 40 rokov!
Zdroj: Dnes24.sk

Dychový orchester Základnej umeleckej školy v Považskej Bystrici oslávil svoje 40. výročie založenia slávnostnými koncertmi. Bol založený už v školskom roku 1976/77 s cieľom dať možnosť najlepším žiakom dychového oddelenia školy uplatniť svoje hráčske a individuálne schopnosti v orchestrálnej hre.

„V našom meste sme myšlienku vytvorenia dychového orchestra realizovali v rámci ľudovej školy umenia, keďže koncom 70. rokov minulého storočia bola veľmi priaznivá situácia, čo sa týka tohto hudobného žánru. Aj keď po revolúcii sa situácia trochu zmenila, nabehli sme na repertoár lákavý pre mladých. Hrali sme swing aj filmové skladby,“ povedal vedúci dychového orchestra Michal Bróska.

Úspešní nielen doma

Postupne sa orchester z Považskej Bystrice dostával na festivaly, vystupoval nielen doma, ale za hranicami. Úspechy prichádzali aj v rámci súťaží. „Otvorili sa nám dvere na rôzne festivaly, súťaže, pochodili sme kus sveta. Vyhrali sme vrcholovú súťaž na Slovensku Pádivého Trenčín, bodovali sme na medzinárodných súťažiach v Poľsku či v Českej republike. Vystupovali sme vo Francúzsku, Rakúsku, Maďarsku či Chorvátsku. Pochodili sme toho naozaj dosť. To nám prinieslo aj to, že posledných osemnásť rokov robíme v Považskej Bystrici novoročné koncerty, ktoré sa vždy tešia veľkému záujmu ľudí,“ dodal Bróska.

Na oslave zaznelo to najlepšie

Na slávnostnom koncerte, zazneli tie najlepšie skladby. Diváci si vypočuli aj viaceré sóla na trúbku, klarinety, pozauny či flautu. Spevom sa predstavili Renáta Činčalová, duet si zaspievali Mária Fapšová a Ján Kostelanský a na pódiu sa predstavilo aj trio Janka Odnogová, Andrea Panáková a Veronika Tesáková. S dirigentskou paličkou sa prezentovali okrem umeleckého vedúceho aj Marián Belobrad a Pavol Baška.

Gratuloval aj primátor

„Teší nás, že v Považskej Bystrici funguje už 40 rokov dychový orchester. Treba poďakovať všetkým na čele so zakladateľ súboru Michalom Bróskom. Tento orchester je jeden z najkvalitnejších na Slovensku a robí nám všade dobré meno, čo veríme, bude pokračovať aj naďalej," povedal primátor mesta Karol Janas.

Foto: Mesto Považská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM