Aktualizované Futbal

Zvučný súper v Považskej lákal: Potešili odchovanci, sviatok odhalil i slabiny

Futbalisti MŠK Považská Bystrica skončili svoje účinkovanie v Slovenskom pohári na druhej prekážke. Zápas bol však mimoriadne poučný.

Ilustračný obrázok k článku Zvučný súper v Považskej lákal: Potešili odchovanci, sviatok odhalil i slabiny
Zdroj: Dnes24.sk

Po dlhšom čase bol v Považskej Bystrici futbalový sviatok. V októbri 2018 k nám zavítal na 4. kolo Slovnaft Cupu druholigový Šamorín (0:1). V minulej sezóne sa klub do pohárovej súťaže neprihlásil. Teraz sa síce medzi 32 najlepších po dvoch rokoch nedostaneme, keďže s Petržalkou (1:3) sme v stredu vypadli už v 2. kole súťaže, ale prestíž súťaže a meno súpera divákov lákali.

Slušná účasť

Pri zábradlí hlavnej tribúny a okolo umelej trávy sa síce podľa oficiálneho zápisu tiesnilo 250 ľudí, ale napočítali sme ich približne o stovku viac. Pre súčasný považskobystrický futbal ide o slušné číslo, keďže v priemere chodí na zápasy do 200 ľudí. Naposledy bol takýto záujem zrejme o derby s Podmanínom v oblastnej súťaži.

Srdce považskobystrických fanúšikov zaplesalo aj pri pohľade na základnú jedenástku MŠK, keďže v nej mali pomerom 6 ku 5 väčšinu odchovanci tunajšieho futbalu, čo sa už dlho nestalo. V zabehnutej jedenástke totiž hráva väčšinou iba dvojica Marián Vala, Marek Gajdošík. Na to poukazovali aj mnohí fanúšikovia na tribúne, ktorí sú z iných športov v meste zvyknutí na to, že prím v nich hrajú domáci. Dlhé roky je to hlavne hádzaná, nehovoriac o basketbalistov, ktorí vládli prvej lige v minulej sezóne s kádrom tvoreným len s vlastnými odchovancami.

Odchovanci zabrali

A boli to práve odchovanci, ktorí sa postarali o vedúci gól MŠK. Po fantastickej prihrávke Jakuba Borovičku rutinérsky zakončil Sebastián Čiernik. Škoda, že v polčase išli obaja dole.

Potom sa však už tešili z gólov len hostia. Ešte do polčasu po zbytočnom faule vyrovnal zo štandardnej situácie Samuel Kozlovský, pričom pri jeho bránení zlyhala stopérska dvojica. Tá nemôže mať čisté svedomie ani pri víťaznom góle súpera, keďže nedokázali zastaviť kombinujúcich súperov. Tretí padol po pošmyknutí a následnej strate lopty Branislava Gamboša v strede poľa, čo hostia využili na gólovú kombináciu do otvorenej obrany. Krásnu akciu zakončil Martin Vician, študent Harvardu. Organizácia domácej defenzívy hlavne v tom čase celkovo nefungovala.

Chyby boli inde

Tu sa treba zastať 20-ročného brankára Erika Filípka, na ktorého fanúšikovia na sociálnych sieťach hádžu vinu za prehru. Je síce pravdou, že pri svojom seniorskom debute vo farbách rodného klubu nevytiahol zákrok navyše, ale príčina prehry je úplne inde, nie v mladom chlapcovi z Považskej Bystrice.

Futbal Slovensko: viac aktuálnych správ z futbalu

Už vyššie sme spomenuli zbytočné chyby jednotlivcov, no boli aj systémové. Hlavne smerom ku koncu boli naši hráči na ihrisku až príliš roztiahnutí. Potom bolo logické, že obrana nemohla pomôcť útoku a naopak. Preto sme dostali góly, resp. na druhej polovici ihriska si po zmene strán nevytvorili ani jednu gólovú šancu. Vyplývalo to aj z nedostatočného pohybu hráčov. Na čo správne poukázal aj tréner Jaroslav Vágner, keď v polovici druhého polčasu na celý štadión zakričal: „Vôbec sa nehýbete, začnite behať!“ Väčšinu útokov sme navyše riešili cez nášho najaktívnejšieho hráča Gajdošíka, to však hostia prečítali. Chcelo to viac variability.

Rozhodol tínedžer

Buďme preto radi, že prišiel takýto zápas. Nielen z toho dôvodu, že išlo o sviatok, ktorý prilákal ľudí. Dôležitejšie je to, že ukázal slabiny mužstva, ktoré sa tak môžu odstraňovať. Nie je hanba prehrať s lepším, pričom Petržalka lepšia hlavne v druhom polčase aj bola. Podľa prognóz by pritom mala bojovať len o záchranu v druhej lige, čo jej výsledky v úvode sezóny potvrdili. Má totiž mladé mužstvo, v ktorom majú výrazné zastúpenie stále ešte iba tínedžeri. A najmladší z nich, iba 17-ročný Viktor Sliacky nám dal víťazný gól.

Naopak, Považská Bystrica sa netají postupovými ambíciami do druhej ligy, čiže teoreticky to mal byť vyrovnaný zápas. Hlavne, ak si uvedomíme, že vekom výrazne skúsenejší hráči boli na strane MŠK. Lenže po frontálnych striedaniach v polčasovej prestávke (obe strany po tri) sa misky váh naklonili na stranu hostí. Netreba však zúfať, čakajú nás treťoligové boje, ktoré treba zvládnuť a postúpiť, aby sa podobné stretnutia hrali u nás častejšie. Najbližší zápas proti Novým Zámkom bol však odložený.

MŠK Považská Bystrica – FC Petržalka 1:3 (1:1)

Góly: 35. Čiernik – 40. Kozlovský, 80. Sliacky, 83. Vician
Žlté karty: Vala, Mravec – Gašparovič, 250 divákov
Rozhodovali: Valent – Cabaj, Čaja

Považská Bystrica: Filípek – Vala, Mravec, Zavadzan (46. Kucharčík), Petruš – Šútorík (58. Boris), Borovička (46. Gamboš), Zuziak – Čiernik (46. Slávik), Svorada (89. Čičut), Gajdošík
Petržalka: Sokol – Jenat (46. Bojnák), Krisztín, Filipiak, Burian – Jedinák, Habovčík (46. Kudlička), Horvát, Kozlovský (46. Sliacky) – Hronec (69. Gašparovič), Pjošta (52. Vician)

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Záznam duelu si môžete pozrieť tu.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM