Rôzne

Zrušia miestny súd? Poslanci v Trenčianskom kraji sú proti

Chystá sa nová súdna mapa. Zastupiteľstvo TSK však nesúhlasí s rušením krajského a troch okresných súdov.

Ilustračný obrázok k článku Zrušia miestny súd? Poslanci v Trenčianskom kraji sú proti
3
Galéria

Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) nesúhlasí s návrhom reformy súdnej mapy. Nesúhlas na pondelkovom zasadnutí poslanci vyjadrili uznesením, ktoré chcú doručiť ministerke spravodlivosti, Súdnej rade SR a Národnej rade SR.

Nesúhlas

Podľa uznesenia poslanci nesúhlasia s rušením Krajského súdu Trenčín a okresných súdov v Považskej Bystrici, v Bánovciach nad Bebravou a v Partizánskom.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku sídli napríklad Okresný súd Považská Bystrica v novej budove, do ktorej sa investovalo veľa finančných prostriedkov.

Obava

„Takto meniť súdnu mapu a prehádzať sudcov krížom-krážom podľa mňa nemá zmysel. Dôjde k ešte väčšiemu prehĺbeniu nedôvery voči súdnictvu, ktorá je už dnes druhá najvyššia v Európskej únii,“ skonštatoval Baška s tým, že pochybuje aj o ekonomickom efekte novej súdnej mapy. Súdy v Trenčíne, Považskej Bystrici, Bánovciach a Partizánskom majú podľa neho svoje opodstatnenie a históriu.

Baška vyjadril aj obavy, že ak sa zrušia tri okresné a krajský súd, dôjde aj k zrušeniu okresných prokuratúr a okresných riaditeľstiev Policajného zboru.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Čítajte viac o zmenách v súdnictve

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM