Filip Chudý Rôzne

Známy dobrovoľník z Považskej vyrazil do škôl: Tentoraz bez štetca v ruke

Ivana Sikoraia mohli Považskobystričania vidieť väčšinu roka so štetcom alebo vrecom na odpadky v ruke. V zimných mesiacoch pomáha inak. Ako?

Ilustračný obrázok k článku Známy dobrovoľník z Považskej vyrazil do škôl: Tentoraz bez štetca v ruke
Zdroj: Ivan Sikorai

V závere tohto roka pomáhal známy považskobystrický dobrovoľník Ivan Sikorai inak, ako natieraním lavičiek a mostíkov, čistením grafitov či zbieraním odpadu. Odborne a lektorsky totiž zastrešil výchovno-vzdelávacie workshopy pre žiakov a zástupcov základných a stredných škôl v piatich mestách nášho kraja. Najviac v Považskej Bystrici, kde ich bolo 7 z celkových 16.

Workshopov sa dovedna zúčastnilo 317 študentov, ktorí absolvovali dvojhodinový rýchlokurz neformálneho vzdelávania pod organizačnou záštitou AKRAMu – Aktiv(iz)uj sa 2×. „Hlavným cieľom bolo jednak to, aby sa študenti, väčšinou členovia žiackeho školského parlamentu medzi sebou viac spoznali, ale medzi priority patrilo aj vytvorenie spolupráce medzi študentmi a učiteľských zborom,“ prezradil Ivan Sikorai s tým, že tiež riešili akcie, ktoré by žiaci mohli realizovať na pôde svojej školy alebo na pôde mesta, čím by prispeli svojou trochou na fungovaní spoločnosti.

Podľa slov Sikoraia sa zaoberali všeobecnými pravidlami žiackej školskej rady, diskutovali o potrebách študentov, ako čo najlepšie zlepšiť jednak vyučovací proces, ale aj podmienky na škole. Zamerali sa na priamu pomoc študentov škole a mestu, ako by žiaci mohli pomôcť životnému prostrediu a participovať s okolitými školami a so samosprávou.

„Realizované workshopy boli aj pre mňa veľmi pozitívne skúsenosti, nakoľko na začiatku študenti veľmi neprejavovali záujem, ale v priebehu sa stále viac a viac zapájali do činností a aktivít. Workshopy ich nakopli a vliali im novú krv do žíl. Pevne verím, že sa to aj odzrkadlí na ich práci,“ povedal Ivan Sikorai.

Ako následne dodal, študenti si želali okrem iného aj viac neformálneho vzdelávania na školách a viac podobných projektov ako je tento.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Centrum Považskej sa opäť skrášlilo: Malebný prírastok pre všetkých, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM