Filip Chudý Kultúra

Životné príbehy jednej generácie: Kino Mier praskalo vo švíkoch! VIDEO

Na premiére filmu Ako to dokázali nestačila kapacita kina Mier. Preto silné príbehy o miestnych ľuďoch prichádzajú na plátno opäť. Kedy?

Ilustračný obrázok k článku Životné príbehy jednej generácie: Kino Mier praskalo vo švíkoch! VIDEO
Zdroj: Akotodokazali.sk

Považskobystrické kino Mier bude kvôli veľkému úspechu premiéry v sobotu o 15:00 opäť dejiskom premietania dokumentárneho filmu Ako to dokázali. Tento film prináša silné príbehy zo života najstarších obyvateľov neďalekých obcií Štiavnik a Hvozdnica. Súčasťou toho bude aj jedinečný koncert ľudových piesní, ktoré súvisia s výpoveďami účinkujúcich vo filme. V ňom účinkuje úspešná folklórna skupina Javorníček z Hvozdnice na čele s vedúcim Jurajom Jakubíkom st. a zaspievať príde aj členka FS Považan Paulína Piláciková z Jasenice, ktorá bola v roku 2014 Slávik Slovenska v III. kategórii.

Za filmom stojí tím mladých ľudí, ktorí sa rozhodli využiť svoje talenty a skúsenosti na autentické zachytenie histórie. O réžiu a dramaturgiu sa postaral Juraj Jakubík, o kameru a strih Matej Slávik. Prvý menovaný podľa vlastných slov nečakal na premiére až taký veľký úspech, zvlášť v dnešnej premedializova­nej dobe.

„Bolo nielen vypredané kino, ale i po pridaní stoličiek nezostalo voľné miesto pre ďalších záujemcov. I z tohto dôvodu sme sa rozhodli o reprízu. Možno je to znakom toho, že ľudia hľadajú skutočné príbehy, nie len fantáziu a chcú spoznať viac svoje korene,“ povedal Jakubík, ktorý si váži, že im PX Centrum vyšlo v ústrety a povolilo aj reprízu.

Ako to dokázali: Malá ochutnávka filmu
1
Galéria

Film sa podľa autorov oplatí vidieť práve preto, že prináša jedinečné a skutočné výpovede na prvý pohľad možno len obyčajných ľudí z dediny, pre nich však vzácne osobnosti so silnými životnými príbehmi, ktoré majú čo povedať dnešnému svetu. „Už od detstva sa museli učiť práci na gazdovstve a niektorí z nich prevziať pri odchode svojich rodičov za prácou plnú zodpovednosť za chod domácnosti a celého hospodárstva. Ich životy boli poznačené biedou, svetovými vojnami, komunizmom, no zároveň i radosťou, ktorú čerpali zo spoločnej práce, spevu, zábavy a silnej viery,“ povedal Juraj Jakubík.

Ten už ako dieťa rád počúval príbehy a spomienkové rozprávania starších ľudí, pričom pri písaní diplomovej práce sa postupne dostával k výpovediam najstarších obyvateľov svojej doliny, ktoré ho udivovali, preto sa začal pohrávať s myšlienkou zachytiť tieto príbehy. „Tak by sa o nich mohli dozvedieť najmä mladí ľudia, ktorí sa s niečím podobným už nestretli a ktorých by to mohlo vytiahnuť z pohodlia a zmeniť pohľad na ťažké životné situácie,“ doplnil Jakubík.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Vyberte si podľa chuti: PREHĽAD plesov v Považskej Bystrici a okolí

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM