Filip Chudý Rôzne

Žiaci z Považskej realizujú krásny nápad: Nominácia na Detský čin roka! FOTO

Triedna partia z považskobystrickej „jednotky“ pravidelne organizuje milú akciu, za ktorú si vyslúžila nomináciu na Detský čin roka. Čo robí?

Ilustračný obrázok k článku Žiaci z Považskej realizujú krásny nápad: Nominácia na Detský čin roka! FOTO
23
Galéria

Aj deti vedia skutky, ktoré si zaslúžia byť ocenené. Na to u nás myslí projekt Detský čin roka, ktorý tento rok napíše už svoju 17. kapitolu a jeho partnerom je opäť organizácia Ľudia Ľuďom. V každej zo siedmich kategórii je päť nominovaných skutkov, pričom zastúpenie má aj Považská Bystrica. V kategórii Dobrý nápad ide o kolektív žiakov súčasnej 9. C triedy na ZŠ Nemocničná. Tí ešte ako ôsmaci boli pred Vianocami tretím rokom navštíviť starších ľudí v zariadení pre seniorov na Lánoch, ktorým spríjemnili predvianočný čas. Za nápadom akcie stojí triedna učiteľka 9. C Renáta Hatalová, ktorá začala so svojimi žiakmi medzi seniorov chodiť už s predchádzajúcou triednou partiou, pričom tento rok sa chystá ôsme pokračovanie tejto milej udalosti.

„Mali sme si pripraviť vianočné aktivity v rámci našej školy, pričom ma napadla takáto myšlienka, keďže nie je našou úlohou len deti vzdelávať, ale aj vychovávať. Toto je praktický príklad toho, ako by sme mohli pomôcť straším ľuďom, ktorí bývajú tu na Lánoch, kde aj sídli naša škola,“ povedala o vzniku myšlienky Hatalová.

O jej zverejnenie sa postarala žiačka 9. C Sabina Trnovcová, ktorá napísala na Detský čin roka list o skutku ich triedy. „List som napísala na podnet pani učiteľky, no určite som nečakala, že sa dostane až medzi nominované. My sme ten skutok nerobili preto, aby nás za to niekde nominovali. Vnímame pozitívne to, že sa zblížime so staršími ľuďmi, ktorí sú vždy šťastní z našej návštevy. Minule nás aj ponúkli koláčikmi, ktoré napiekli. No aj my doma s rodičmi pečieme koláčiky, ďalej si pre nich pripravujeme básničky, pesničky a pristavíme sa pri každom,“ uviedla Trnovcová s tým, že sa už tešia na ďalšiu návštevu.

Prvýkrát ako trieda tam boli ako šiestaci. „Je to príjemná vec. Boli sme tam už viackrát, čiže vieme, do čoho ideme. Vždy každý z nás niečo prinesie, ja navyše tieto návštevy aj zaznamenávam. Pre našu triedu ako kolektív ide o pozitívnu akciu, keďže je to príjemnejšie ako sedieť v škole, no určite to nevnímame len ako ulievanie sa,“ konštatoval Jakub Bielik z 9. C.

Renáta Hatalová by chcela v tejto aktivite pokračovať aj v budúcnosti. „Pokiaľ budem aj naďalej triednou učiteľkou, chcela by som, aby išlo o dlhoročnú záležitosť, pretože sa to naozaj oplatí. Obe moje triedy, s ktorými som tam bola, túto akciu vnímali pozitívne. Tiež je to pozitívne v tom, že žiaci aj uvidia, aké veci zažívajú starší ľudia, s ktorými sa mnohí z nich predtým nestretli,“ doplnila triedna 9. C s tým, že seniori ich už aj osobne poznajú, vedia ich mená, pričom aj deti už majú vytypované svoje skupinky, v ktorých sa rozprávajú a bavia sa. „Konať dobro zo srdca a lásky je dôležité, pričom na nenapadalo, že raz by to mohlo byť nominované na Detský čin roka,“ dodala.

Hlasovať môžete aj vy

Rozhodnúť o víťazovi ankety Detský čin roka 2017 môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania. Hlasovať môžete do 30. novembra 2017. Víťazom ankety sa stane ten malý veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Podporiť 9. C zo ZŠ Nemocničná môžete hlasom priamo TU

Žiaci z Považskej nominovaní na Detský čin roka: Pred Vianocami potešia seniorov
23
Galéria
Zdroj: ZŠ Nemocničná Pov. Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Úspech Gabriely (18) z Považskej: Pozrite na FOTO najkrajšie torty Slovenska

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM