Kultúra

Zelený štvrtok v Považskej Bystrici: Veľkonočná tvorivá dielňa

Vlastivedné múzeum Považská Bystrica si na prázdninové dopoludnie pripravilo program pre všetky deti. Za asistencie lektorov boli pripravené jednoduché remeselné výroby a aktivity s veľkonočnou tematikou.

Ilustračný obrázok k článku Zelený štvrtok v Považskej Bystrici: Veľkonočná tvorivá dielňa
Zdroj: Dnes24.sk

V prvý prázdninový deň pripravili považskobystrické vlastivedné múzeum zaujímavý program pre deti. „Keďže deti majú momentálne prázdniny a sú doma, tak sme im dali takú zmysluplnú alternatívu, ako tráviť jedno prázdninové dopoludnie. Pripravili sme im tvorivé dielne a rôzne aktivity,“ vysvetlila nám zrod celej akcie Petronela Rágulová, ktorá je poverená riedením vlastivedného múzea v našom meste.

Pre chlapcov korbáče

Bolo pripravených viacero aktivít pre všetky deti. „Zamerali sme sa hlavne na pletenie korbáčov z vŕbových prútov, to bolo hlavne pre chlapcov, aby mali vlastnoručne vyrobený korbáč a nemuseli ho zháňať niekde na trhoch. Robili sme to základnou technikou z ôsmich prútov. Pomerne dobre to zvládli a už s tým môžu ísť do terénu na šibáky,“ povedala nám Petronela Rágulová

„Francúzske“ ozdobovanie

„Dievčatá sa zamerali hlavne na ozdobovanie vajíčok. Mali sme k dispozícii rôzne umelohmotné a polystyrénové vajíčka rôznych veľkostí. Trochu sme sa zamerali na servítkovú techniku decoupage, čo je po francúzsky. Vyzerá to síce zložito, ale je to pomerne jednoduché. Na vajíčko sa natrie vrstva lepidla, ktoré musí byť tekuté a po zaschnutí priesvitné a lesklé. Na to sa nanesie vrstva servítka s obrázkom. Pri tom sa nepoužívajú nožnice, to sa rukami poobtŕha a aplikuje na vajíčko. Dohladí sa to štetcom, ktorý namočíme do lepidla. Síce sa pri tom človek trochu zašpiní, ale keď si to nechá zaschnúť, môže sa potom tešiť z hotového výrobku,“ opísala tento spôsob ozdobovania Petronela Rágulová.

Trendové vypletačky

„Tie vajíčka sme obliepali aj prírodnými materiálni, ako napríklad mak, hrach a ornamentálne cestoviny. Tiež sme skúšali vypletané ozdoby. Z hliníkového drôtu sa urobila forma, napr. v tvare srdca. A na to sa aplikovali také zapletance, čo je teraz trendové. Síce to vyzerá na oko ako vypletané prútie, ale je to papier. Keď sa ten zošúľa a zlepí, je to pomerne pevné. Prvý šúľok sa zalepí na kostru a už sa len vypletá. Potom sa to môže domaľovať, či ozdobiť nejakými trblietkami. Môže sa to dať na stužku a je z toho závesná ozdoba. Týmto spôsobom sa môže vyrobiť napríklad veľkonočný veniec, ktorý sa dá na vchodové dvere. Touto technikou sa robili aj košíčky,“ ozrejmila Rágulová.

Záujem prevýšil očakávania

Deti okrem spomínaných činností robili aj ozdoby na špajdle, čo sa dáva do kvetináčov a skrášľuje to interiér bývania. A tiež mali pripravenú prezentáciu o pôstoch v rámci základných svetových náboženstiev. Záujem o túto akciu vo vlastivednom múzeu aj cez prázdninový čas bol. „Čakali sme okolo 20, 30 detí a prišlo ich 45, čo svedčí o záujme,“ dodala na záver Petronela Rágulová.

Môže vás zaujímať:

FOTO: Mladí umelci vytvorili krásne dekorácie, pozerajte na tú nádheru!

Foto: ilustračné

Veľkonočná tvorivá dielňa
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM