Filip Chudý Rôzne

ZÁKAZ pre autá aj chodcov! V centre Považskej má byť nové obchodné centrum, FOTO

Dopravná situácia v považskobystrickom centre bude ešte zložitejšia. Začali sa totiž práce na dlhé roky avizovanom obchodnom centre.

Ilustračný obrázok k článku ZÁKAZ pre autá aj chodcov! V centre Považskej má byť nové obchodné centrum, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

v novembri sme vás informovali, že sa čoskoro uzavrie parkovisko pred bývalým hotelom Manín, pričom ten deň nastal teraz na Mikuláša. Na minulej dopravnej komisii padla požiadavka, aby sa mesto pokúsilo oddialiť toto uzavretie aspoň po vianočných sviatkoch. Predseda komisie Juraj Pekár (Smer-SD, SNS, SZ) vtedy oznámil, že to budú tlmočiť až na primátora, keďže podľa jeho slov by po zatvorení parkoviska bol „predvianočný pokoj v meste narušený“.

Zákaz autám i chodcom

Oddialenie sa však nepodarilo, práve naopak, mesto v pondelok na svojej stránke oznámilo, že sa parkovisko uzatvára a už vydali investorovi búracie povolenie. „To je ďalším krokom k realizácii investície moderného obchodného centra Galéria Plaza. Účelom búracích prác je uvoľnenie predmetných pozemkov z dôvodu pripravovanej výstavby,“ ozrejmili.

V praxi to znamená, že centrum Považskej Bystrice prišlo o 115 parkovacích miest. A zákaz tadiaľ prechádzať budú mať aj chodci.

Okrem už vybudovaných parkovacích miest má byť náhradou to, že „mesto chce ďalej pokračovať výstavbou parkovacích miest pri budove bývalých tlačiarní, vedľa budovy katastra a pri pošte.“ Čo sa týka chodcov, tí to budú musieť celé obchádzať, keďže priestor sa v pondelok ohradzoval a onedlho sa má vyrúbať lesík vedľa parkoviska.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Príbeh pozemka

Na pripomenutie, súťaž o pozemok sa konala ešte v roku 2013 a vyhrala ju s ponukou 1 718 500 € spoločnosť NSO Invest, hoci neponúkla najvyššiu sumu. Jej konkurenta, ktorý ponúkol 1 806 420 €, totiž vylúčili zo súťaže. Kúpna cena mala byť uhradená do 10. februára 2014.

V zmluve bolo tiež uvedené, že obchodné centrum má byť hotové najneskôr do 31. decembra 2015.

Mesto malo preto právo od zmluvy odstúpiť už dávno a prípadne vyhlásiť novú súťaž, z ktorej by mohlo získať viac peňazí, ako v roku 2013. Keďže odvtedy išli ceny pozemkov hore. K odstúpeniu však prišlo až 30. septembra 2020 a 8. októbra 2020 dostalo mesto zrazu dlžnú sumu 645 375 €. Neskôr primátor Karol Janas (zvolený za Smer-SD, SNS, SZ) podpísal dohodu o zrušení odstúpenia od zmluvy a pozemok prešiel do súkromných rúk. Stavebný ruch tam začal 6. decembra 2021.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Takto ohradzujú celý areál.

FOTO: Parkovisko a priestor pred Manínom v Považskej Bystrici sa uzatvára
8
Galéria
Zdroj: Facebook

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM