Filip Chudý Rôzne

Vzhľad Považskej knižnice sa zmení: Oznámili začiatok rekonštrukcie

Považská knižnica prejde rekonštrukciou za viac ako pol milióna eur, zmení sa aj jej vonkajší vzhľad.

Ilustračný obrázok k článku Vzhľad Považskej knižnice sa zmení: Oznámili začiatok rekonštrukcie
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavná budova Považskej knižnice v Považskej Bystrici je od 29. apríla zatvorená, pričom od 10. júna sú samotná knižnica s knihami i náučné oddelenie knižnice dočasne presťahované do náhradných priestorov, ktoré sa nachádzajú tiež na Štúrovej ulici. Konkrétne v priestoroch Strednej odbornej školy Považská Bystrica, ktoré nájdete medzi Domom služieb a Tatranom. Trenčiansky samosprávny kraj (TSK), v ktorého zriaďovateľskej pôsobnosti sa knižnica nachádza, najnovšie informoval o termíne začiatku prác.

Na modernizáciu hlavnej budovy Považskej knižnice pôjde zo župnej pokladnice viac ako 640 000 eur, pričom zmluva s dodávateľom je aktuálne pred podpisom. „Dodávateľ nás informoval, že po podpise Zmluvy o dielo je pripravený prebrať stavenisko. Stavebné práce by tak mohli začať po 15. júli 2019,“ povedala Beáta Tichá, poverená riadením odboru investícií, životného prostredia a vnútornej prevádzky Úradu TSK.

Hlavná budova knižnice je zároveň aj národnou kultúrnou pamiatkou. „V budúcom roku knižnica oslávi 95. výročie svojho vzniku, darom od zriaďovateľa bude nová moderná budova,“ uviedol Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov TSK s tým, že stavebné práce by sa mali naplno rozbehnúť v druhej polovici júla.

Budovu čaká komplexná rekonštrukcia. „Rekonštrukcia knižnice potrvá približne 12 mesiacov. Stavebné práce sa dotknú suterénu, strechy, podkrovných priestorov, fasády objektu a nového vstupu do knižnice zo severnej strany. V rámci rekonštrukcie strechy sa vybuduje nový priestor, ktorý bude slúžiť ako kancelárske zázemie pre pracovníkov knižnice, zároveň v podkroví vzniknú aj nové priestory určené na konanie besied, prezentácií či stretnutí čitateľov,“ priblížila Tichá.

V podkrovných priestoroch zároveň budú zrealizované aj nové rozvody elektroinštalácie, vzduchotechniky a ústredné kúrenie. Doplnil Plánek.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Považská knižnica sa presťahovala do týchto náhradných priestorov.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM