Rôzne

Významné ocenenie pre lekára považskobystrickej nemocnice: Meno, na ktoré môžme byť hrdí

Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici sa môže pochváliť tým, že v nej pracuje lekár, ktorý vo svojom odbore patrí medzi najlepších na Slovensku. Za svoju odbornosť, porozumenie a láskavosť sa dočkal zaslúženej odmeny.

Ilustračný obrázok k článku Významné ocenenie pre lekára považskobystrickej nemocnice: Meno, na ktoré môžme byť hrdí
Zdroj: Markéta Pudilová

Slnečnicou vďaky Slovenského zväzu sclerosis multiplex (SZSM) tento rok po prvý krát obdarovali najlepších slovenských dobrovoľníkov, osobných asistentov a opatrovateľov, ktorí svoj život zasvätili ľuďom s diagnózou SM. Pamätný list, slnečnicu a cestovné hodinky, ako symbol času, ktorý pacientom s SM venujú, dostalo celkom 28 ľudí, z toho 12 dobrovoľníkov, 4 osobní asistenti, 8 opatrovateľov a 4 lekári. „Ocenili sme tiež lekárov, ktorí okrem odbornosti prejavili aj porozumenie a láskavosť,“ uviedla Jarmila Fajnorová, prezidentka SZSM.

Medzi týmito ocenenými nájdeme aj lekára z nemocnice v Považskej Bystrici, ktorý SM lieči už takmer 40 rokov. Je ním neurológ a špecialista na SM MUDr. Branislav Brežný. „Súčasná medicína už natoľko pokročila, že môžeme našim pacientom ponúknuť modernú biologickú liečbu a predĺžiť tak aktívne obdobie ich života až o 15 rokov, čo ma veľmi teší. SM sa týka prevažne mladých ľudí, väčšinou sa objaví medzi 20. až 40. rokom života. A zatiaľ čo pred 30 rokmi sme nemali takmer žiadne možnosti ako ich liečiť, teraz máme k dispozícii širokú škálu liekov a len vyberáme, ktorý je pre pacienta ten najlepší,“ povedal MUDr. Brežný.

„Najväčšiu radosť mám, keď sa mi podarí odhaliť nemoc včas,“ vyjadril sa MUDr. Branislav Brežný, ktorý sa angažuje tiež v Klube SM pri SZSM v Považskej Bystrici.

Podľa neho je dôležité nespoliehať sa pri diagnóze iba na prístroje, ale tiež na vlastné skúsenosti a pozorovania. Jeden prípad bol u mladej ženy, ktorá sa sťažovala iba na únavu a nevýkonnosť, pričom nemala žiadne neurologické ťažkosti. „Napriek tomu sa mi to nepozdávalo, poslal som ju na magnetickú rezonanciu, kde sa potvrdila SM. Vďaka včasnej diagnostike dostala rýchle biologickú liečbu a v súčasnosti je sedem rokov bez ataku a vedie plnohodnotný život,“ dodal MUDr. Brežný.

Môže vás zaujímať:

Ako sa rodí na Slovensku? Mamičky môžu opäť známkovať pôrodnice!

Foto: ilustračné

Slnečnica vďaky 2016: Ocenený MUDr. Brežný z našej nemocnice
2
Galéria
Zdroj: Markéta Pudilová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM