Filip Chudý Kultúra

Výstava v Považskej, ktorá pomáha: Rôzne umelecké žánre od desiatok autorov

V Považskej Bystrici prebieha dobročinná výstava, ktorej výťažok pomôže deťom zo sociálne slabších rodín. Čo sa dá na nej vidieť?

Ilustračný obrázok k článku Výstava v Považskej, ktorá pomáha: Rôzne umelecké žánre od desiatok autorov
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Na podporu detí zo sociálne slabších rodín a na aktivity umeleckej školy je určený výťažok z predaja umeleckých diel z dobročinnej predajnej výstavy Výtvarníci deťom. V poradí 14. ročník podujatia pripravila Základná umelecká škola (ZUŠ) Imra Weinera Kráľa v Považskej Bystrici.

„Výstavu pripravujeme každý rok a jej hlavným cieľom je pomáhať. V prvom rade žiakom školy, ide väčšinou o deti zo sociálne znevýhodnených rodín. Pomoc spočíva v nákupe výtvarného materiálu, pomôcok, peniaze tiež využijeme na úhradu nákladov pri exkurziách či výtvarných kurzoch, ktoré škola organizuje,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa ZUŠ I. W. Kráľa Veronika Mikulášová.

Tento rok podujatie podporilo takmer 40 autorov. Minulý bol venovaný podpore chorého Martinka, ktorého stav sa vďaka liečbe výrazne zlepšil. Na výstave nájdu návštevníci maľbu, grafiku, keramiku, úžitkový textil, hračky, šperky či kabelky. Výber je naozaj pestrý a okrem stálic výstavu podporili aj nováčikovia. Sú na nej diela od Jozefa Švikruhu, Aleny Teicherovej, Zlatice Pleškovej, Jozefa Vydrnáka, Ambróza Gabča, Mariána Kováčika a mnohých ďalších.

„Máme skupinu autorov, ktorí sú stabilní. Sú väčšinou z nášho regiónu. Keď ich oslovím, tak neváhajú a prídu, vždy sú ochotní podporiť našu školu. Každý rok sa však snažím hľadať aj nových autorov, a to sa podarilo aj teraz. O to viac nás to teší, keďže ide o zvučné mená. Je preto veľmi sympatické, že sa rozhodli podporiť našu myšlienku. Výber diel by sa dal charakterizovať ako od výmyslu sveta, určite si tu každý niečo nájde,“ doplnila Mikulášová s tým, že výstavu Výtvarníci deťom si môžu záujemcovia pozrieť v priestoroch ZUŠ do 26. februára.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Mimoriadny úspech študentiek z Považskej: Ich projekt ocenil aj Úrad vlády

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM