Filip Chudý Rôzne

Vychutnajme si vianočný nápoj na trhoch inak: Pomoc dobrej veci v Považskej

Súčasťou Vianočných trhoch v Považskej Bystrici je aj benefičná akcia. Spojte príjemné s užitočným.

Ilustračný obrázok k článku Vychutnajme si vianočný nápoj na trhoch inak: Pomoc dobrej veci v Považskej
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Vianočné trhy v Považskej Bystrici prebiehajú počas celého pracovného týždňa (16. – 20. decembra). Vianočný nápoj si budú môcť návštevníci trhov vychutnať zo špeciálneho hrnčeka. „Okrem toho, že si ho odnesú domov ako milú spomienku, urobia aj dobrý skutok a podporia obdivuhodnú aktivitu Klubu detskej nádeje,“ informovalo mesto.

Už tretí rok bude súčasťou podujatia aj benefičná akcia, v rámci ktorej si ľudia budú môcť za dobrovoľný príspevok zakúpiť hrnček, ktorý budú môcť rovno na vianočných trhoch využiť napríklad aj na vianočný punč miesto umelohmotných pohárikov a prispieť tak zároveň aj k ochrane životného prostredia. Výťažok z predaja hrnčekov je v tomto roku určený pre OZ Klub detskej nádeje.

„Klub detskej nádeje od roku 2018 pôsobí aj v Považskej Bystrici a svojou činnosťou sa snažia spríjemniť pobyt v nemocnici pacientom na detskom oddelení. Sme radi, že môžeme združenie podporiť aj takouto formou. Kúpou hrnčeka tak návštevníci trhov podporia dobrú vec a zároveň si môžu vychutnať punč ekologickejšie,“ povedala Zuzana Haladejová z oddelenia kultúry a medzinárodnej spolupráce mestského úradu.

Nezisková organizácia Klub detskej nádeje zhromažďuje dobrovoľníkov, ktorí navštevujú detské oddelenie Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici. Tu trávia s deťmi večery pri hrách, rozprávaním sa, kreslením a inými aktivitami, ktoré im uľahčia pobyt v nemocnici. „Výťažok z vianočných trhov za predaj hrnčekov bude prioritne použitý pre potreby dobrovoľníkov navštevujúcich detské oddelenie v NsP v Považskej Bystrici na nákup hier, kreatívneho materiálu a podobne, aby ním a ich návštevou potešili hospitalizované deti na detskom oddelení,“ ozrejmila Martina Gajdošíková, zástupkyňa koordinátora Klubu detskej nádeje a koordinátorka dobrovoľníkov v Považskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, zvyšok vyzbieraných peňazí bude použitý na financovanie letných onko a kardio táborov. „Tam sa peniažky určite zídu tiež, všetko závisí od výšky zbierky. Ale môžeme zaručiť, že každé jedno euro bude použité pre deti a pre vyčarovanie úsmevu na ich tvárach, nakoľko naše heslo je Úsmev patrí všetkým, aj mne, aj Tebe, aj im! Naše združenie pracuje čisto na dobrovoľníckej báze to znamená, že nemáme žiadneho plateného zamestnanca, všetko sme len dobrovoľníci, dokonca aj vedenie združenia a koordinátori jednotlivých pobočiek,“ doplnila Gajdošíková.

Klub detskej nádeje vznikol v septembri 2018 a okrem pravidelných návštev detského oddelenia organizujú jeho dobrovoľníci aj rôzne podujatia pre deti v nemocnici, ako napríklad tvorivé a hrové popoludnia či rozdávanie hračiek. „Pre onkologické a kardiologické deti tiež organizujeme letné a zimné tábory a víkendové pobyty, ktoré sú vďaka dvom percentám, príspevkom a grantom pre deti úplne zadarmo. Na týchto táboroch a víkendových pobytoch sa zúčastňujú aj zdraví súrodenci, aby deti choroba neoddeľovala, ale spájala a aby aj zdravý súrodenec mal možnosť spoznať iné deti, ktoré si prechádzajú s niečím podobným a vedel, že v tom nie je sám,“ vysvetlila koordinátorka.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Vianočné trhy 2019 v Považskej Bystrici na videu.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM