Filip Chudý Samospráva

Voľby sa blížia: Týka sa to aj jednej obce okresu Považská Bystrica

Kandidátne listiny do doplňujúcich volieb treba podať do polovice marca. Ak chcete viesť Horný Lieskov, treba sa rozhodnúť teraz.

Ilustračný obrázok k článku Voľby sa blížia: Týka sa to aj jednej obce okresu Považská Bystrica
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Ako sme už informovali, doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa majú konať 15. mája 2021 v 19 obciach, pričom je medzi nimi aj Horný Lieskov. Termín ešte na jeseň minulého roka určil podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO), ktorý vtedy zastupoval predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina).

Podmienky

Kandidáti na starostov a poslancov v obciach, kde sa budú v máji konať doplňujúce voľby, majú podať kandidátne listiny do 16. marca. Dovtedy tiež treba delegovať členov do miestnych volebných komisií.

Kandidát na poslanca obecného zastupiteľstva musí mať trvalý pobyt v obci, v ktorej kandiduje a najneskôr v deň konania volieb dovŕšiť 18 rokov. Kandidát na starostu obce musí mať v nej tiež trvalý pobyt a najneskôr v deň volieb dovŕšiť 25 rokov. Kandidovať môžu ako nezávislí alebo za politickú stranu či koalíciu strán. Nezávislí kandidáti musia odovzdať aj podpisovú listinu od voličov, ktorí podporujú jeho kandidatúru. Minimálny počet podpisov sa odvíja od počtu obyvateľov obce.

Hľadajú nástupcu

Starostu si majú v máji voliť aj v Hornom Lieskove, keďže Andrej Torda (nezávislý) presedlal na stoličku prednostu Okresného úradu Považská Bystrica.

Voľby budú aj v obciach Príbovce (Martin), Konrádovce (Rimavská Sobota), Nemcovce (Bardejov) a Nemcovce (Prešov). Poslanca alebo poslancov si majú občania vyberať v obciach Hradište pod Vrátnom (okres Senica), Pavlice, Sasinkovo (obe Trnava), Malá Čausa, Nitrica (obe Prievidza), Ludanice (Topoľčany), Pribylina, Prosiek, Veterná Poruba (všetky Liptovský Mikuláš), Píla (Lučenec), Šarišská Poruba (Prešov), Kožuchovce (Stropkov), Ďurďoš (Vranov nad Topľou) a v obci Gemerská Poloma (Rožňava).

Zmeny starostov

Doplňujúce voľby sa už konali 3. októbra 2020 v 48 obciach. Medzi nimi boli aj obce Jasenica a Visolaje. Novou starostkou Jasenice sa stala Martina Zelenáková (nezávislá), ktorá nahradila Richarda Pekara (SaS, OĽaNO, PS, Zmena zdola, DÚS, Nova), krotý odišiel pracovať na Úrad vlády SR. Visolaje po novom vedie ako starosta Peter Janík (nezávislý). Ten nahradil Vincenca Hrenáka (nezávislý), ktorý sa vzdal funkcie zo zdravotných dôvodov.

Doplňujúce voľby sa vyhlasujú v prípade, ak sa v niektorej obci nekonali, alebo ak zanikol mandát poslanca či starostu bez náhradníka. Zákon tiež stanovuje, že voľby sa zopakujú, ak ich vyhlásil Ústavný súd SR za neplatné.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM