Filip Chudý Rôzne

Vlekár Emil oprášil spomienky na legendárnu zjazdovku: Celé mesto sa tu učilo lyžovať!

Dve desiatky rokov je spojený s považskobystrickým lyžiarskym vlekom Emil Ďurajka. Ako to vyzeralo na našom vleku v nedávnej minulosti?

Ilustračný obrázok k článku Vlekár Emil oprášil spomienky na legendárnu zjazdovku: Celé mesto sa tu učilo lyžovať!
Zdroj: Dnes24.sk

Dve desiatky rokov sa stará o lyžiarsky vlek v Považskej Bystrici Emil Ďurajka. Ako nám prezradil, keď začínal, vlek predtým približne dva roky nefungoval, preto vtedy na svahu našiel už malé stromčeky. „Tak si predstavte, čo by tu bolo z toho teraz po 20 rokoch. Vyzeralo by to tu asi tak, ako vo vedľajších záhradkách, kadiaľ sa už ani nedá prejsť kvôli kríkom a stromom,“ vyjadril sa Ďurajka.

V minulosti mal podľa vlastných slov s vlekom väčšie plány, keď ešte bývalému primátorovi hovoril, aby mu to dali na 50 rokov do prenájmu, že tam postaví zrub, prípadne menšiu reštauráciu, celé to ohradí a vyčistí, pričom tam bude chovať zvieratá, aby tie spásli trávu, ktorú treba na svahu kosiť. No nič z toho sa neuskutočnilo, preto momentálne vlek len prevádzkuje, lenže materiál na ňom už dosluhuje. Podľa Ďurajku by bolo treba do toho investovať stotisíc, čo asi nikto nedá.

„Chcel som s tým niekoľkokrát praštiť, no už len z nejakej nostalgie ma to tu stále drží. Moje decká tu vyrástli, no keby len moje. Čo sme tu naučili detí lyžovať, to je neskutočné množstvo… Pomaly celá Považská Bystrica sa tu učila lyžovať,“ povedal Emil Ďurajka.

Ako ďalej uviedol, pred 15 a viac rokmi to vyzeralo na svahu tak, že keď sa niekto spustil, tak v polovici kopca sa už musel postaviť do radu, a to sa v tom čase ešte vyberalo vstupné. „Vtedy sa tu za deň otočilo možno aj 500 ľudí. My sme sa až smiali na tom, že niekto vyšiel hore, dostal sa do polovice svahu a už sa postavil do rady. Veď sa v podstate ani neodviezol,“ vyslovil sa s tým, že výraznejší úbytok nastal okolo roku 2005.

No ako si ďalej spomenul, ešte približne v rokoch 2007–2008 bolo na svahu aj meter snehu, ktorý vtedy upravoval snežným skútrom. V minulosti sa tiež na Maškovej lyžovalo pod umelým osvetlením, pričom robievali sa tam aj Silvestre. „Za tých 20 rokov sa tri zimy absolútne nelyžovalo, keďže neboli podmienky, ďalšie asi štyri boli slabšie, ale takých 10 sezón bolo stopercentných. Čiže sa lyžovalo od polovice decembra až do polovice marca prakticky každý víkend. Cez prázdniny aj počas týždňa, ak boli podmienky,“ doplnil Emil Ďurajka, ktorý veru nevie, či sa raz v budúcnosti, keď s tým skončí, nájde jeho nástupca, aby považskobystrický vlek fungoval aj naďalej.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Zimným futbalovým kráľom nášho regiónu Prečín: Výsledky celého turnaja, FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM