Filip Chudý Rôzne

Vláda to odklepla: Juraj Smatana s významnou funkciou

Známy Považskobystričan Juraj Smatana bude zastávať vysokú funkciu v envirorezorte. Vymenovala ho Vláda SR.

Ilustračný obrázok k článku Vláda to odklepla: Juraj Smatana s významnou funkciou
Zdroj: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v sobotu 21. marca v Prezidentskom paláci vymenovala vládu Igora Matoviča (OĽaNO). Vládnu koalíciu tvoria štyri strany a hnutia, a to OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí. V Národnej rade (NR) SR získali ústavnú väčšinu. Víťaz volieb OĽaNO vo vláde obsadí sedem ministerských pozícií, Sme rodina a SaS obsadia po tri ministerstvá a Za ľudí dve.

Jednou z ministerských pozícií, ktoré získala najsilnejšia parlamentná strana, je aj Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky. Povedie ho Ján Budaj (OĽaNO), ktorý patril k vedúcim osobnostiam Nežnej revolúcie.

Pravá ruka

Pravou rukou šéfa envirorezortu sa stal známy Považskobystričan Juraj Smatana. Toho za štátneho tajomníka vymenovala Vláda SR na svojom zasadnutí 27. marca.

Štátny tajomník je politicky obsadzovaná funkcia v štátnej exekutíve, ktorého menuje alebo odvoláva vláda na návrh ministra. Toho v čase jeho neprítomnosti zastupuje v rozsahu jeho práv a povinností. Minister môže poveriť aj v iných prípadoch štátneho tajomníka, aby ho zastupoval v rozsahu jeho práv a povinností. Štátny tajomník má pri zastupovaní ministra na rokovaní vlády poradný hlas.

Profil Juraja Smatanu

Uverejňujeme ho v znení, ako bolo uvedené na stránke OĽaNO k voľbám.

Učiteľ, občiansky aktivista (Považská Bystrica), 53 rokov

Učí na Gymnáziu v Považskej Bystrici a je lektorom na Komenského inštitúte. Spolupracuje s viacerými mimovládnymi organizáciami v oblasti ochrany životného prostredia a boja proti korupcii. Bol poradcom predsedníčky vlády Ivety Radičovej pre oblasť životného prostredia. Je mestským a krajským poslancom za mesto Považská Bystrica a poslaneckým asistentom Jána Budaja (Zmena zdola). Od roku 2014 sa venuje aj téme dezinformácií, hoaxov a propagandy na internete.

Aké sú vaše témy? „Boj proti korupcii s dôrazom na situáciu v našich samosprávach, ochrana prírody a životného prostredia a zvyšovanie odolnosti Slovenska proti hybridným hrozbám. Tiež chcem presadzovať zlepšenie pomerov v našom školstve, pretože budúcnosť Slovenska sa pripravuje v školských triedach.“

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM