Filip Chudý Rôzne

Viete, za aký čas by mali v Považskej odhrnúť sneh? Takto je to rozdelené

Považskobystričania sa počas zasnežených dní ponosovali na zimnú údržbu v našom meste. My sme zisťovali, ako by mala prebiehať.

Ilustračný obrázok k článku Viete, za aký čas by mali v Považskej odhrnúť sneh? Takto je to rozdelené
5
Galéria
Zdroj: TASR

Počas januárových dní sme od našich čitateľov dostali množstvo správ z prakticky všetkých kútov Považskej Bystrice, ktorých spoločným menovateľom boli sťažnosti na nedostatočnú zimnú údržbu v našom meste. Preto sme sa pozreli na to, ako to u nás funguje. Mnohí vyčítali mestu aj to, že nevedeli nájsť na jeho stránke informácie o zimnej údržbe, pričom do popredia mestského webu sa dostali až 28. januára. „Informácie o zimnej údržbe, ako aj príslušné kontakty boli na webovej stránke uverejnené dlhodobo, aktuálne len radnica informácie presunula na viditeľnejšie miesto na stránke,“ tvrdí hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.

Tá ďalej uviedla, že údržbu miestnych komunikácií pre samosprávu zabezpečuje spoločnosť Megawaste s.r.o., podľa platnej zmluvy sa spoločnosť stará o kompletnú údržbu všetkých mestských komunikácii a chodníkov. „Vozový park spoločnosti tvoria tri veľké sypače, dve multikáry, osem traktorov, desať ručných pracovníkov, pre mimoriadne udalosti sú navyše v rezerve štyri traktory a jedna multikára. Mesto využíva aj aktivačných pracovníkov z úradu práce, ktorí sa podieľajú na pomoci pri výkone zimnej údržby, a to najmä v centre mesta. Mestské športové kluby sa starajú o údržbu areálov, ktoré majú v správe,“ ozrejmila.

„Mestské komunikácie sú v rámci zimnej údržby rozdelené podľa poradia dôležitosti, ktoré sa určovali na základe dopravného významu komunikácie, intenzity dopravy, technického stavu komunikácie, potreby zásobovania obyvateľstva, zabezpečenia zdravotnej a požiarnej služby a pod.,“ povedala považskobystrická hovorkyňa.

Poradie dôležitosti

V prvom poradí dôležitosti sú podľa jej slov hlavné ťahy, trasy mestskej hromadnej dopravy, komunikácie, ktorým treba z hľadiska zimnej údržby venovať mimoriadnu pozornosť, ako križovatky či komunikácie s veľkou hustotou dopravy. „V prvom poradí sú taktiež prístupové komunikácie k záchranným zložkám, zdravotníckym a školským zariadeniam, k inštitúciám verejnej, štátnej správy a samosprávy,“ opísala.

Druhé v poradí dôležitosti sú miestne významné komunikácie slúžiace pre účely zásobovania, poskytovania služieb, priechodné komunikácie v kopcovitom teréne, komunikácie s plošne vysokou koncetráciou obyvateľstva, vedľajšie sídliskové komunikácie a vedľajšie komunikácie v mestských častiach. Tretie v poradí sú rôzne obslužné komunikácie menšieho dopravného významu, chodníky v parkoch, vedľajšie komunikácie. „V treťom poradí dôležitosti sú aj chodníky, ktoré nám do zimnej údržby pribudli zmenou zákona, preto chceme občanov poprosiť o trpezlivosť a súčinnosť,“ konštatovala hovorkyňa mesta.

Dokedy sa má odhrnúť?

Podľa jej slov na miestnych komunikáciách a chodníkoch zaradených do prvého poradia dôležitosti je podľa zmluvy potrebné zahájiť výkon zimnej údržby ihneď, ako bol zistený zhoršený stav, odstránenie snehových vrstiev a posyp má byť zabezpečený do štyroch hodín od začiatku nepriaznivej situácie.

Na komunikáciách a chodníkoch zaradených do druhého poradia dôležitosti by mal byť zhoršený stav odstránený do šiestich hodín. „V prípade trvalého sneženia sa s údržbou komunikácií druhého poradia začína až po zabezpečení zjazdnosti komunikácií prvého poradia dôležitosti. Na komunikáciách v treťom poradí dôležitosti sa so zimnou údržbou začína až po zabezpečení zjazdnosti komunikácií prvého a druhého poradia dôležitosti,“ vysvetlila hovorkyňa našej radnice s tým, že mesto sa môže starať len o mestské komunikácie. Zvyšok má na starosti štát a Trenčiansky samosprávny kraj.

Ako rozdelili chodníky?

Na webovej stránke Považskej Bystrice je uvedené, že občania môžu svoje pripomienky k výkonu zimnej údržby hlásiť dispečerovi zimnej údržby na číslo telefónu 0911 906 150.

Tiež je na nej zverejnená mapa zimnej údržby chodníkov v meste Považská Bystrica. Tie boli rozdelené do troch poradí dôležitosti, pričom do tretej kategórie bol zahrnutý len Park SNP, v ktorom je pamätník povstania. V akom poradí dôležitosti je chodník pri vašom dome, to si môžete pozrieť vo fotogalérii. Označené sú však len chodníky na sídliskách, chodníky v mestských častiach Považskej Bystrice nie.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Mapa zimnej údržby chodníkov v meste Považská Bystrica: Ako je to pri vás?
5
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM