Filip Chudý Rôzne Video

Vieme, ako zlikvidujú škody po požiari na SNP v Považskej: VIDEO a FOTO z prác

Aprílový požiar na považskobystrickom SNP patrí medzi hlavné udalosti tohto roka v našom meste. Zistili sme, ako sa odstránia škody.

Ilustračný obrázok k článku Vieme, ako zlikvidujú škody po požiari na SNP v Považskej: VIDEO a FOTO z prác
9
Galéria

V utorok 10. apríla bola podľa vyjadrenia hasičov úmyselné zapálená budova bývalého Molimatu v Považskej Bystrici, v ktorej boli v minulosti aj školské priestory ZŠ SNP. Následne sa začalo dohadovanie, kto by mal zhorenisko odstrániť. Mesto hneď vtedy uviedlo, že odpad je povinný odstrániť majiteľ objektu, lenže ten je neznámy. Vie sa len to, že pozemok pod budovou patrí cirkvi. Budova navyše nemala kolaudačné rozhodnutie. Ako nám prezradil prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Jozef Smatana, keďže mesto, cirkev a ani nikto ďalší sa k tomu nehlásili, zobrali si to na svoje plecia oni. Odstráni sa to teda na účet štátu. S prácami sa začalo v pondelok 22. októbra.

„Na likvidáciu škôd Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyhlásilo verejné obstarávanie prostredníctvom elektronického trhoviska. Likvidáciu zhoreniska a odvoz odpadu zabezpečí firma PROSOL s.r.o. z Bratislavy. Za tieto služby štát spoločnosti zaplatí 76 600 eur,“ prezradil tlačový odbor MV SR.

Podľa neho sa bude postupovať podľa zákona o odpadoch. „Odborne spôsobilé osoby pozostatky zafixujú a zastabilizujú, keďže ide o stavebné materiály obsahujúce azbest. Pri prácach sa bude používať vysokotlakové bezvzduchové striekacie zariadenie. Nebezpečný odpad bude prepravený na skládku nebezpečných odpadov do Budmeríc na základe zmluvy o zneškodňovaní odpadu,“ ozrejmil tlačový odbor s tým, že súhlas na takýto postup udelil odbor starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Považská Bystrica.

Hoci sa už s prácami začalo, ako dlho potrvajú, zatiaľ nevedelo MV SR odhadnúť. „Bude sa čistiť okolo 5000 metrov štvorcových, odhadované množstvo odpadu je 300 až 750 ton – pôjde o likvidáciu celej nadzemnej časti a obvodových múrov suterénu zhoreniska. Po vyčistení kontaminovaného územia sa bude miesto revitalizovať, upravovať do pôvodného stavu zasypaním a úpravou terénnych nerovností,“ dodali.

Zdroj: Dnes24.sk

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Zhorenisko po veľkom požiari na SNP po pol roku odstraňujú: Zábery z miesta
9
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM