Filip Chudý Rôzne

VIDEO a FOTO: Netradičná návšteva v považskobystrickej radnici, roboti v akcii!

Mestský úrad v Považskej Bystrici mal netradičných hostí. Prečo tu tancovali roboti? Čítajte viac...

Ilustračný obrázok k článku VIDEO a FOTO: Netradičná návšteva v považskobystrickej radnici, roboti v akcii!
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Považská Bystrica sa v tomto roku zapojilo do akcie Týždeň vedy a techniky, ktorá je na Slovensku každoročne organizovaná Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

Týždeň vedy a techniky: Tretíkrát v Považskej Bystrici
9
Galéria

Cieľom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je zlepšiť vnímanie vedy a techniky v povedomí celej spoločnosti, popularizovať a prezentovať ich, vzbudiť záujem mladých ľudí o štúdium vedeckých a technických disciplín, informovať verejnosť o poznatkoch vedy a techniky a o nutnosti podporovať vedu a techniku, ktoré sú základom hospodárskeho a spoločenského pokroku.

U nás tretíkrát

Toto podujatie sa v našom meste organizuje už po tretíkrát. Tento ročník sa začal v stredu a vyvrcholí vo štvrtok, pričom sa koná v zasadačke mestského zastupiteľstva na Mestskom úrade v Považskej Bystrici. „Hlavným programom podujatia je séria odborných prezentácií študentov a študentských tímov stredných škôl pod odborným vedením vyučujúcich a prednášky vybraných odborníkov z praxe,“ prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

„Podujatia sa v stredu zúčastnila jedna základná škola, konkrétne V. ZŠ. No a potom tu boli stredné školy z Považskej Bystrice, menovite SPŠ, SZŠ, SOŠ strojnícka a tiež SOŠ stavebná. Sála bola prakticky plná, čiže tu bolo približne 170 prevažne študentov aj s pedagógmi,“ informovala Zuzana Haladejová z oddelenia kultúry a medzinárodnej spolupráce miestnej radnice.

Ozdobou tancujúci roboti

Návštevníci okrem prednášok mohli tiež napríklad vidieť z blízka, ako pracuje 3D tlačiareň, pričom úspech mali aj tancujúci roboti vyrobení z lega. „Mnohí to síce berú len ako hru, ale v skutočnosti je to koníček, pomaly až závislosť. Táto dnešná akcia je vynikajúca, môžeme totiž svetu ukázať, čo robíme, navyše aj iných môžeme naviesť, aby sa tomu začali venovať,“ povedal aktuálne gymnazista Jozef Šešo, jeden z autorov robotov prezentovaných na Týždni vedy a techniky vyrobených v Lego krúžku V. ZŠ.

Týždeň vedy a techniky: Tancujúci roboti na radnici v Považskej
1
Galéria

Spolu so svojimi kolegami dosiahol v minulosti už viaceré úspechy na medzinárodných súťažiach robotov a upútali aj návštevníkov Týždňa vedy a techniky. „Účastníkov podujatia to zaujalo, že ako sa roboti hýbu. Navyše lego je všeobecne obľúbená stavebnica, ktorú pozná každé dieťa a tie by chceli niečo z toho oživiť,“ vyjadril sa Šešo.

Podobne zaujímavé prezentácie budú pripravené pre verejnosť na tomto podujatí aj vo štvrtok od 9:00. Vstup na považskobystrickú časť Týždňa vedy a techniky je voľný. Sprievodným programom je navyše aj výstava Evolúcia techniky, ktorá predstavuje výber z výstavy Zázračné skrinky vo Vlastivednom múzeu v Považskej Bystrici.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Nebeské divadlo nad Považskou: Čaká nás najväčší supermesiac za posledných 68 rokov!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM