Filip Chudý Kultúra

Veseliť sa bude v centre Považskej a nielen tam: PROGRAM na záver fašiangov

Počas záverečného fašiangového dňa na nás čakajú tradičné „pohrebné“ slávnosti, ktoré sa nevyhnú ani Považskej a okoliu. Čo ponúkajú?

Ilustračný obrázok k článku Veseliť sa bude v centre Považskej a nielen tam: PROGRAM na záver fašiangov
Zdroj: Dnes24.sk

V záverečný fašiangový deň roka 2019 sa v Považskej Bystrici bude konať podujatie s názvom Fašiangy v meste, ktoré pripravilo PX Centrum. Ide o tradičné zábavné popoludnie s fašiangovými maskami, ktoré sa bude počas utorka 5. marca odohrávať pri kine Mier. Začne sa od 11:00 predajom zabíjačkových špecialít a od 15:30 je pripravený približne hodinový kultúrny program s pochovaním basy.

V programe vystúpi hudobná skupina Kortina a folklórna súbor Seniorpovažan. „Rozlúčka s fašiangovým obdobím pre malých aj veľkých. Pozývame deti i dospelých v maskách. Všetky masky budú odmenené cenami,“ informovalo PX Centrum.

Program Fašiangy v meste 2019

  • od 11:00 – predaj zabíjačkových špecialít
  • od 15:30 – program (hudobná skupina Kortina a FS Seniorpovažan

Zaostávať nebude ani považskobystrická mestská časť Podmanín, kde aj tento rok fašiangový čas tradične ukončia symbolickým pochovaním basy. VMČ Podmanín a Fašiangové masky z Podmanína pozývajú na pochovávanie basy spojené s detským karnevalom. Pre deti a mládež bude pripravený sprievodný program. Pre návštevníkov pre zmenu možnosť občerstvenia v bare. Podujatie sa koná v Dome kultúry Podmanín.

Harmonogram v Podmaníne

  • 16:00 – Detský karneval
  • 19:00 – Fašiangová zábava
  • 23:30 – Pochovávanie basy

Fašiangová zábava graduje aj v najväčšej obci Považskobystrického okresu. Obcou Papradno aj tento rok prešiel zvláštny sprievod, v ktorom sa nemajú problém prechádzať matriošky, Pat a Mat, známe osobnosti, vlk s Červenou čiapočkou, ježibaby, čerti či dokonca dopravné značky. „Po takmer 10 rokoch bol jeho súčasťou aj živý kôň s vozom,“ oznámila Zuzana Burdejová, samostatná odborná referentka pre samosprávu obce Papradno.

Ako ďalej uviedla, po sobotňajšej zábave sa v utorok 5. marca basa na 40 dní uloží na zaslúžený odpočinok. „O úctivú rozlúčku sa opäť postará FSk Podžiaran. Pozývame na ,pohrebnýʻ ceremoniál k nám do Papradna,“ doplnila Burdejová s tým, že sa uskutoční v utorok o 18:00 v priestoroch tamojšieho amfiteátra.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Takto sa fašiangovalo v Nitre

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM