Filip Chudý Kultúra Video

Veselica pred kinom: Takto vedia fašiangovať Považskobystričania, FOTO a VIDEO

Fašiangová veselica ako má byť. Prinášame vám zábery atmosféry spred považskobystrického kina Mier.

Zdroj: Dnes24.sk

Tohtoročné fašiangy sa skončili a Popolcovou stredou sa začal v cirkvi 40 dní trvajúci pôst až do Veľkého piatku. Záverečný fašiangový deň v Považskej Bystrici priniesol už tradičné podujatie Fašiangy v meste pred kinom Mier. Hlavným bodom bol kultúrny program, počas ktorého sa hodinu o zábavu starala hudobná skupina Kortina, po ktorej nasledoval vrchol celého podujatia, ktorým bolo tradičné pochovávanie basy. To malo na starosti Mestské folklórne štúdio v Považskej Bystrici, konkrétne jeho súbor Seniorpovažan.

„Tento rok sme sa fašiangové slávnosti v meste rozhodli robiť úplne inak. Vyzvali sme ľudí na aktívnu spoluprácu, aby prišli v maskách. Tie sme aj oceňovali, pričom v maskách prišiel nielen pekný počet detí, ale aj dospelých. Myslím si, že to nabudilo aj iných, ktorí prídu v maskách na budúci rok. A túto tradíciu, ktorá je typická hlavne pre dediny, prenesieme aj do mesta,“ povedala riaditeľka PX Centra Anna Kardošová.

Potešil ju počet ľudí na podujatí, k čomu dopomohlo aj počasie. „Považskobystri­čania vedia byť aktívni a zapájajú sa do udržiavania folklórnych tradícií a celkovo aj kultúrnych akcií v meste. Majú radi kultúru, preto sa ich budeme snažiť zapájať aj v budúcnosti, aby neboli len pasívnymi, ale ale aj aktívnymi účastníkmi podujatí,“ doplnila.

Farárom, ktorý sa postaral o pochovanie basy, bol člen FS Seniorpovažan Miroslav Žáček. „Robíme to už desiatky rokov, takže táto tradícia sa už s nami nesie. Ide o symbolické ukončenie obdobia veselosti a začiatku pôstu,“ priblížil.

„My to máme síce nacvičené, ale aj tak je tam vždy veľa improvizačných vecí. Čo je dobre, lebo to dokáže program oživiť. Reakcia publika bola myslím tento rok živšia, čo ma príjemne prekvapilo. Pomohlo tomu zrejme viac faktorov, či už improvizácia, väčší počet ľudí, počasie sa vydarilo. Odozva bola naozaj fajn,“ dodal Žáček. Zábavu z podujatia si môžete pozrieť na videu a vo fotogalérii. Ďalšie videá nájdete na našej facebookovej stránke.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Fašiangy v meste: Zábery z považskobystrického centra
25
Galéria

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM