Filip Chudý Rôzne

Veľký úspech pre považskobystrické školy: Dve sú v slovenskej TOP 10

Zverejnili nové rebríčky slovenských škôl. V hodnotení medzi základnými školami sa nestratili ani tie z okresu Považská Bystrica. Pozrite poradie.

Ilustračný obrázok k článku Veľký úspech pre považskobystrické školy: Dve sú v slovenskej TOP 10
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil čerstvé rebríčky slovenských škôl, ktoré doplnili o najnovšie údaje. „Doplnili sme aktuálne údaje o výsledkoch žiakov v celoštátnych testovaniach piatakov a deviatakov na ZŠ a tiež výsledky absolventov SŠ v externej časti maturitných skúšok. Tieto údaje sa týkajú školského roku 2018/19 a na ich základe sme pripravili aj prvé hodnotenie výsledkov žiakov na jednotlivých školách týkajúce sa uvedeného školského roku,“ uvádza INEKO.

Po aktualizácii rebríčkov sa na celoslovenskej úrovni medzi ZŠ opäť najlepšie umiestnila Základná škola na Krosnianskej 4 v Košiciach. Nasleduje ZŠ Kollárova 2, Svätý Jur a najlepšiu trojicu dopĺňa Základná škola T. J. Moussona 4, Michalovce.

Do TOP 10 sa medzi základnými školami dostali až dve z Považskej Bystrice. ZŠ Slovenských partizánov patrí v najnovšom vydaní celoslovenského rebríčka 6. miesto s hodnotením 9,17. Elitnú desiatku uzatvára ZŠ Slovanská so známkou 8,76.

Ak sa pozrieme len na ZŠ v Trenčianskom kraji, potom vyššie uvedeným školám z Považskej Bystrice patria prvé dve miesta. A v krajskej TOP 10 sa zachádza aj ZŠ Školská (9. miesto s hodnotením 8,2).

Poradie našich ZŠ v rámci Trenčianskeho kraja

Najprv je uvedené poradie školy z Považskobys­trického okresu medzi všetkými ZŠ v našom kraji, nasleduje názov školy a jej hodnotenie. V poradí uvádzame len tie školy, ktoré dostali od INEKO celkové hodnotenie.

  • 1. ZŠ Slovenských partizánov Považská Bystrica – 9,17
  • 2. ZŠ Slovanská Považská Bystrica – 8,76
  • 9. ZŠ Školská Považská Bystrica – 8,2
  • 17. ZŠ Štefana Závodníka Pružina – 7,5
  • 29. ZŠ sv. Augustína Považská Bystrica – 7,1
  • 34. ZŠ Stred Považská Bystrica – 6,9
  • 43. ZŠ SNP Považská Bystrica – 6,6
  • 50. ZŠ Nemocničná Považská Bystrica – 6,5
  • 63. SZŠ DSA Rozkvet Považská Bystrica – 6,1

INEKO upozorňuje, že tieto rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Hodnotenie odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte, pričom v prípade ZŠ do hodnotenia vstupujú výsledky Testovania 9 (váha 60 %), Testovania 5 (20 %) a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva (20 %).

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM