Filip Chudý Kultúra

Veľký úspech: Považan postúpil v známej folklórnej šou, VIDEO

Folklór z nášho regiónu ukázal svoju silu aj v treťom ročníku známej televíznej šou. Postaral sa o to považskobystrický Považan.

Zdroj: YouTube.com

Folklórny súbor Považan z Považskej Bystrice postúpil do semifinále tretieho ročníka folklórnej šou Zem spieva, čiže medzi 21 najlepších, pričom súťaž začalo 190 súťažiacich. Podľa slov vedúceho súboru Milana Jankoviecha sa prihlásili do Zem spieva preto, aby zviditeľnili považskobystrický región, spropagovali súbor a ukázali Slovensku folklór aj z tanečnej stránky. „Tá je tiež veľmi pestrá, temperamentná a neokukaná,“ pripojil.

„My sme vôbec neriešili prípadný postup. Chceli sme sa hlavne dobre prezentovať. Najprv sme postúpili do prvého kola z výberu, čo už bola veľká vec, lebo sme vedeli, že budeme v televízii. A že nás porota posunula ešte ďalej, to je pre nás len príjemný bonus,“ povedal Jankoviech.

Darček

Semifinálové kolo už bude v priamom prenose a FS Považan v ňom bude súťažiť 14. marca. Pre súbor je to aj akýsi dodatočný darček k 65. výročiu, ktoré oslávil minulý rok. „K tomu sme aj pripravili veľký program s názvom Amerikáni, ktorého témou bola vysťahovalecká téma v medzivojnovom období. Časť z toho programu sme predviedli aj v Zem spieva,“ ozrejmil vedúci súboru.

Ako ďalej uviedol, predviedli tance z Papradnianskej doliny. „V roku 2018 sa nám spolu s Jurajom Jakubíkom na základe terénneho výskumu a dostupných materiálov podarilo zrekonštruovať tance z tejto doliny, ktoré boli dovtedy neznáme. Predviedli sme to na javisku a bola to pre divákov absolútna novinka. Sme radi, že sme to mohli takouto formou prezentovať,“ doplnil Jankoviech.

Bude ich viac

Na javisku ich bolo podľa slov vedúceho súboru asi 30. „Bola to naša tanečná zložka a ľudová hudba. V semifinále nás však bude na javisku až 50. Pribudnú totiž tanečníci a tiež naša mužská aj ženská spevácka skupina. Verím, že nám ľudia budú posielať sms, aby nás posunuli do finále,“ dodal s tým, že ich súbor tvoria členovia z okresu Považská Bystrica a malé zastúpenie má aj okres Bytča.

Pozrite si televízne vystúpenie Považanu na videu.

Ďalšie zaujímavosti z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24 a Facebooku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM