Filip Chudý Kultúra

VEĽKÝ PREHĽAD šitý pre Považskú a okolie: Kam za poslednou fašiangovou zábavou?

Fašiangy sa chýlia ku koncu a vrcholiť budú najmä počas nasledujúceho víkendu. Kde si ešte môžeme ísť užiť fašiangový sprievod či zábavu?

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÝ PREHĽAD šitý pre Považskú a okolie: Kam za poslednou fašiangovou zábavou?
Zdroj: Dnes24.sk

Obdobie fašiangov prináša zábavu na všakovaké spôsoby. Je to čas, ktorý sa spája s veselicami, dobrým jedlom i tradičným pochovávaním basy. Aj v našom okolí si môžete vyraziť na rôzne fašiangové zábavy. Ak ste sa ešte nestihli do sýtosti vyblázniť pred nadchádzajúcim pôstom, tak sú tieto tipy určené práve pre vás.

Fašiangy v Tŕstí

9. a 10. februára, Kultúrny dom Tŕstie

Fašiangy v Tŕstí sú spojené s detským karnevalom. V piatok o 11:00 bude zabíjačka, v sobotu o 16:00 detský karneval a 19:00 fašiangová zábava.

Fašiangy v Dolnom Moštenci

10. februára o 6:00

V Dolnom Moštenci začne všetko skoro ráno zabíjačkou, o 15:00 bude ochutnávka a predaj výrobkov, o 19:00 začne fašiangová zábava v kulturáku a o 23:00 sa pochová basa.

Fašiangy v Prečíne

10. februára o 7:30

V Prečíne majú takýto program od 07:30 – chojenie po kláce (sobota), od 21:00 – tanečná zábava do tanca bude hrať tanečná skupina EXTRA Tiež bude pochod a vyhodnotenie masiek – pre masky sú pripravené krásne ceny, každá maska bude odmenená pochovanie basy a pokračovanie zábavy do skorého rána.

Obecná zabíjačka a folklórny čurbes v Jasenici

10. februára o 8:30

Tradičná obecná zabíjačka v Jasenici sa uskutoční v sobotu so začiatkom o 8:30 pri požiarnej zbrojnici. Večer o 20:00 sa pokračuje ľudovou fašiangovou zábavou spojenou so školou tanca a pochovávaním basy v kultúrnom dome. Do tanca hrajú ľudová hudba folklórneho súboru Považan a Bystričan z Považskej Bystrice a Javorníček z Hvozdnice.

Fašiangy v Pružine

10. februára o 12:00, Kultúrny dom Pružina

V Pružine to v sobotu o 12:00 začne pri kultúrnom dome, kde sa bude konať obecná zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít. Nebude chýbať ani pochod masiek. Od 19:00 začína zábava, pričom sa bude pochovávať aj basa.

Fašiangový sprievod masiek v Papradne

10. februára o 14:00

V Papradne sa tešia v sobotu na tamojší sprievod masiek, ktorý začne o 14:00 pri Obvodnom zdravotnom stredisku a končí o 16:00 pri amfiteátri. Neskôr o 20:00 bude v kultúrnom dome tanečná zábava. Do tanca zahrá skupina Signál.

Fašiangy v Brvništi

10. februára o 17:00, Kultúrny dom Brvnište

Fašiangovať sa bude aj v Brvništi, konkrétne v sobotu. Od 17:00 v sále miestneho kultúrneho domu bude ochutnávka zabíjačkových špecialít, šišiek a k tomu kultúrny program. Masky sa ale stretnú už o 13:30 pred obecným úradom a pôjdu obcou.

Pochovávanie basy v Dolnej Marikovej

10. februára o 19:00, Kultúrny dom Dolná Mariková

V programe sa predstavia Besňanskí Kubovia a o občerstvenie sa postarajú členovia Jednoty dôchodcov.

Fašiangová zábava v Hornom Lieskove

10. februára o 19:00, Kultúrny dom Horný Lieskov

Pálenica Lieskovanka, DH Lieskovanka a obec Horný Lieskov pozývajú všetkých na Fašiangovú zábavu spojenú s pochovávaním basy a ochutnávkou pečeného mäska, klobás, jaterníc, tlačenky, kapustnice a ďalších zabíjačkových špecialít. Do tanca bude hrať DH Lieskovanka, vstup a zabíjačkové špeciality zdarma. V tento istý deň sa uskutoční aj fašiangový sprievod obcou s DH Lieskovanka od 10:00

Pochovávanie basy v Hornej Marikovej

10. februára o 19:30, Kultúrny dom Horná Mariková

Folklórna skupina Žrnovanka pozýva priaznivcov dobrej nálady na tradičné pochovávanie basy.

Fašiangová zábava vo Vrchteplej

10. februára o 21:00

V sobotu vo Vrchteplej sa môžete tešiť na fašiangovú zábavu. Do tanca bude hrať živá hudba Pohoda live, pripravená je aj tombola. Vstup je voľný.

Fašiangy v Plevníku-Drienovom

11. februára

Tohtoročné fašiangy v Plevníku-Drienovom sa uskutočnia v nedeľu. Budú sa niesť v atmosfére tradičného slávenia fašiangov s nasledovným programom: od 12:00 sprievod masiek obcou, od 14:00 obecná zabíjačka spojená s ochutnávkou zabíjačkových špecialít pri kultúrnom dome a od 17:00 fašiangová veselica ukončená pochovávaním basy v kultúrnom dome.

Detský karneval v Stupnom

11. februára o 14:00, Kultúrny dom Stupné

Divadelný súbor Ivana Pišku spolu s ďalšími organizuje v Stupnom v nedeľu karneval pre deti. Prebehne v tamojšom kultúrnom dome, každá maska bude odmenená, pričom o zábavu sa tiež postará DJ DŽOXY.

Detský karneval v Domaniži

11. februára o 15:00, Kultúrny dom Domaniža

Kultúrny dom v Domaniži privíta v nedeľu detský karneval. Príde aj Divadlo zo šuflíka. Nebudú chýbať sladké odmeny a súťaže.

Detský karneval v Podvaží

11. februára o 15:30, Kultúrny dom Podvažie

Detský karneval budú mať aj v Podvaží. Pripravená bude hudba, súťaže, malé občerstvenie a tiež hry.

Detský karneval v Dolnom Moštenci

11. februára o 16:00, Kultúrny dom Dolný Moštenec

Detský karneval bude aj v Dolnom Moštenci. Nebudú chýbať sladké odmeny, súťaže a diskotéka.

Fašiangy v meste

13. februára, pri kine Mier

Zábavný deň s fašiangovými maskami a s HS Akcent a FS Seniorpovažan. Od 11:00 predaj zabíjačkových špecialít a od 16:00 kultúrny program s pochovaním basy.

Pochovávanie basy v Papradne

13. februára o 18:00, amfiteáter

V Papradne sa bude v utorok aj pochovávať basa. V miestnom amfiteátri sa s ňou rozlúči folklórna skupina Podžiaran.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM