Filip Chudý Rôzne

Veľké plány s považskobystrickou kalváriou: Čo na nej má byť?

Kalvária v Považskej Bystrici dlhé roky len chátrala. S jej čiastočnou rekonštrukciou sa už začalo. Aké sú ďalšie plány?

Ilustračný obrázok k článku Veľké plány s považskobystrickou kalváriou: Čo na nej má byť?
Zdroj: wikipedia.org

Viac ako dvestoročná kaplnka sv. Márie Magdalény, ktorá sa nachádza na vrchole kalvárie v Považskej Bystrici, bola dlhé roky v havarijnom, zdevastovanom stave. Mesto získalo tamojšie pozemky od Farnosti Považská Bystrica do dlhodobého prenájmu v roku 2013 a na prelome rokov 2013, 2014 sa začalo s jej rekonštrukciou. „Mesto v súčasnosti čaká na rozhodnutie pamiatkového úradu, ktorý by mal určiť ako budú reštaurátorské práce pokračovať,“ prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Ku kalvárii neodmysliteľne patrí nielen ústredná kaplnka, ale aj jednotlivé zastavenia. Tie boli v podobne zlom stave, v akom bola kaplnka na vrchu kalvárie, pričom sa z nich v schátranej podobe zachovalo len deväť z pôvodných dvanástich. „Mestu Považská Bystrica už dlhšiu dobu záleží na tom, aby sa toto miesto zrekonštruovalo a kalvária sa stala opäť krásnym duchovným miestom, a zároveň lesoparkom,“ informovala Iveta Kováčiková.

Plány s kalváriou

Podľa jej slov dve zastavenia dala opraviť ešte tento rok farnosť, pričom zvyšné budú v réžii mesta a ich rekonštrukcia sa zrealizuje v budúcom roku. „V pláne je tiež revitalizácia zelene okolo kaplnky a jednotlivých zastavení. Mestské lesy už v posledných dvoch rokoch čistili svah od náletovej zelene a upravovali terén. V týchto prácach budú pokračovať aj v budúcom roku,“ doplnila Kováčiková.

„Chceme upraviť aj okolie na vrchole kalvárie tak, aby tu vznikla oddychová zóna najmä pre rodiny s deťmi, priestor, kde sa môžu vybrať napríklad na víkendovú prechádzku. V pláne máme vytvoriť tu podmienky aj pre menšie deti a zrealizovať malý lesopark, ktorý bude nadväzovať na centrálnu mestskú zónu, kde chceme v jarných mesiacoch vytvoriť na voľnej ploche smerom na cintorín mestský park,“ uviedol primátor mesta Karol Janas.

Pod súčasný stav kalvárie sa okrem zubu času podpísali podľa slov mestskej hovorkyne aj vandali, preto po obnove tu má striehnuť mestská polícia. „Po dokončení kalvárie pôjdu kamery aj do týchto priestorov tak, aby boli pod kontrolou,“ dodala Kováčiková.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Práce na známej ceste v Považskej: Úpravy na 6 priechodoch

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM