Filip Chudý Rôzne

Veľká pocta: Považskobystrická pedagogička medzi TOP 10 učiteľmi Slovenska

Medzi finalistami ceny Učiteľ Slovenska sa dostala aj známa učiteľka cudzích jazykov Anna Jančová.

Ilustračný obrázok k článku Veľká pocta: Považskobystrická pedagogička medzi TOP 10 učiteľmi Slovenska
Zdroj: Facebook.com/Anna Jančová, učiteľka angličtiny

Odborná porota vybrala desať finalistov ceny Učiteľ Slovenska 2021. Prišlo takmer 1000 nominácií od verejnosti, z ktorých odborná porota pod vedením bývalej hlavnej školskej inšpektorky Viery Kalmárovej najskôr vybrala 30 učiteľov a následne finálnu desiatku. Je medzi nimi sedem žien a traja muži. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica Eva Sládková.

Viac správ zo Slovenska

Do elitnej desiatky sa dostala aj učiteľka anglického a ruského jazyka Anna Jančová z Gymnázia Považská Bystrica.

V top 30 bol spolu s ňou aj ďalší známy učiteľ z gymnázia Jozef Šujak.

Nadchnúť žiakov

„Už 26 rokov sa snažím učiť jazyky tak, aby žiaci nemali z komunikácie strach a aby cez jazyk získali aj iné zručnosti a vhľad do tém, ktoré hýbu spoločnosťou. Veľa pracujem s autentickými materiálmi – napr. vymýšľam aktivity s videami a textami z internetu. Je pre mňa dôležité, aby žiaci cítili, že to, čo sa učíme, sa ich týka,“ vraví pre ucitelslovenska­.sk Jančová.

„O tom, že sa mi darí nadchnúť žiakov, hádam svedčí i to, že keď som minulý rok z osobných dôvodov menila školu uprostred školského roka a mojich nových žiakov som osobne stretla až po piatich mesiacoch online výučby, podarilo sa mi vytvoriť si s nimi aj na diaľku pozitívny vzťah,“ doplnila.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Náročný výber

Cieľom ocenenia Učiteľ Slovenska je upozorniť na výnimočných pedagógov. „Výber v tejto fáze ocenenia nikdy nie je jednoduchý. Už aj preto, lebo rozdiely v plnení kritérií medzi účastníkmi na konci prvej desiatky a na začiatku druhej desiatky nie sú vôbec priepastné. To, samozrejme, vedie k tomu, že porotcovia veľmi podrobne analyzujú obsah prihlášok, v ktorých účastníci definujú svoju činnosť,“ povedala Kalmárová.

Najzásadnejší vplyv na hodnotenie podľa nej malo to, ako dokážu učitelia pri výučbe zohľadňovať individualitu žiakov. Rovnako aj to, či sú ochotní skúšať nové inovatívne metódy a ako ich vymieňajú v rámci učiteľskej komunity.

Okrem hlavnej ceny sa udeľuje aj cena verejnosti. O tom, kto ju získa, rozhoduje verejnosť prostredníctvom verejného hlasovania, ktoré potrvá do 24. apríla. Laureáta Učiteľa Slovenska 2021 spozná verejnosť 4. mája. Ide o národnú cenu licencovanú medzinárodným ocenením Global Teacher Prize.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM