Filip Chudý Rôzne

Veľká komplikácia pre Rozkvet: Známu lávku budú musieť zbúrať!

Najväčšie považskobystrické sídlisko príde o svoju starú lávku, keďže podľa odborných zistení sa musí zbúrať. Čo pripravuje radnica?

Ilustračný obrázok k článku Veľká komplikácia pre Rozkvet: Známu lávku budú musieť zbúrať!
Zdroj: Dnes24.sk

Lávka, ktorá spája sídlisko Rozkvet s centrom mesta je v havarijnom stave a na základe odporučenia statikov mesto koncom januára túto lávku uzatvorilo. „O havarijnom stave lávky zo sídliska Rozkvet smerom ku hlavnej pošte informuje umiestnená informačná tabula. Tá zároveň informuje o možnosti použitia pešej trasy cez podchod okolo Základnej školy Slovenských partizánov,“ povedala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Ako ďalej uviedla, táto lávka má približne 35 rokov a súčasný havarijný stav lávky je spôsobený tým, že časti lávky skorodovali vplyvom poveternostných podmienok, dažďových vôd, ale aj posypovej soli. „Odborní pracovníci pritom skonštatovali, že pri výstavbe lávky boli použité panely a materiály, ktoré nie sú vhodné do vonkajšieho prostredia. Rekonštrukčné práce statického charakteru, ktoré tu prebehli v minulosti, boli len čiastkové a navyše skôr estetického charakteru,“ ozrejmila.

„Z odborných zistení vyplýva, že lávku bude nutné zbúrať a postaviť nanovo. V súčasnosti sa pripravuje projektová dokumentácia, na základe ktorej sa vyhlási verejné obstarávanie na dané práce. Radnica má samozrejme záujem, aby tieto práce začali v čo najkratšom termíne,“ vyjadrila sa považskobystrická hovorkyňa.

Podľa jej slov to nie je prvý krát, čo súčasné vedenie mesta musí riešiť problémy na stavbách a budovách, ktoré boli rekonštruované v minulosti. „Takýmto príkladom je aj mestská plaváreň, kde mesto v minulom roku riešilo havarijnú situáciu a v tomto roku bude musieť riešiť stav stropu a to aj napriek tomu, že plaváreň bola v roku 2005 kompletne zrekonštruovaná,“ konštatovala Kováčiková..

„Bližšie termíny demontáže a výstavby novej lávky, rovnako ako aj predbežné sumy budú známe až po vypracovaní projektovej dokumentácie. Lávka samozrejme ostáva aj naďalej uzavretá a to doterajším spôsobom,“ dodala. Uzavretá je tak len formou informačných tabuliek, fyzicky sa na ňu dostať dá, čo Považskobystričania aj robia. Ďalej prebieha aj cestná premávka pod samotnou lávkou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM