Správy

Veľká havária potrubia: Stovky domácností v Považskobystrickom okrese bez plynu!

Masívny únik plynu z vysokotlakového potrubia v okrese Považská Bystrica spôsobil problémy v doprave, život skomplikuje aj v domácnostiach.

Ilustračný obrázok k článku Veľká havária potrubia: Stovky domácností v Považskobystrickom okrese bez plynu!
Zdroj: TASR

Polícia v nedeľu dopoludnia úplne uzavrela cestu II/517 z Považskej Bystrice smerom do Rajca v úseku medzi obcami Prečín a Domaniža. Dôvodom je masívny únik plynu z vysokotlakového potrubia pri obci Počarová. Ako TASR informoval starosta Počarovej Ladislav Lagíň, porucha na vysokotlakovom potrubí spôsobila odstavenie dopravy z oboch smerov – od Považskej Bystrice aj od Rajca. Niektoré obce vrátane Počarovej budú zrejme odstavené od prívodu plynu. Informovali sme vás v článku: Masívny únik plynu pri Považskej: Cestu medzi dvomi obcami úplne uzavreli

,,Podľa plynárov ohrozenie obyvateľov obce nie je aktuálne, o poruche a uzávere cesty sme ich informovali obecným rozhlasom. Upozorniť ich ešte musím aj na odstávku plynu,“ skonštatoval Lagíň.

Na mieste zasahujú štyria príslušníci Hasičského a záchranného zboru z Považskej Bystrice. „Zistili sme, že pod vysokým tlakom uniká pravdepodobne plyn z vysokotlakového potrubia. Premávka na ceste bola ohrozená, preto sme ju spolu s políciou odstavili. Teraz čakáme na ďalší postup plynárov,“ povedal pre TASR veliteľ zásahu Ján Lednický.

Podľa manažéra externej komunikácie spoločnosti SPP – distribúcia Milana Vangu únik plynu nahlásili na dispečing v nedeľu dopoludnia, na miesto poruchy okamžite vyrazili pracovníci spoločnosti.

,,Musíme znížiť tlak vo vysokotlakovom potrubí, aby sme mohli začať so zisťovaním konkrétneho miesta a s opravou. Náš odhad je taký, že po znížení tlaku na nulu bude oprava trvať nejakých päť–šesť hodín. Dovtedy budú priľahlé obce napojené na vysokotlakový plynovod odstavené od plynu. Týka sa to obcí Počarová, Prečín a Dolný a Horný Moštenec (mestské časti Považskej Bystrice – pozn. TASR). Je tam okolo 800 domácností a viac ako 20 maloodberateľov. Tí budú musieť strpieť odstávku plynu,“ uviedol Vanga.

Ako dodal, snahou SPP – distribúcia je opraviť poruchu čím skôr, aby už dnes počas dňa začali obnovovať distribúciu prvým odberateľom. „Vyžaduje si to, aby sme po oprave opäť obnovili distribúciu postupne u každého jedného obyvateľa. Práce sťažuje počasie, husto tam prší, terén je veľmi zabahnený. V každom prípade sa to budeme snažiť opraviť čo najskôr,“ zdôraznil Vanga.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM