Filip Chudý Rôzne

Veľká česť! Rodák z Považskej Bystrice Ondrej Demáček dostal štátne vyznamenanie, FOTO

Prezidentka SR Zuzana Čaputová udelila vyznamenania pri príležitosti 27. výročia vzniku SR 20 osobnostiam. Medzi nimi je aj rodák z Považskej Bystrice.

Ilustračný obrázok k článku Veľká česť! Rodák z Považskej Bystrice Ondrej Demáček dostal štátne vyznamenanie, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová ocenila vo štvrtok 2. januára 2020 pri príležitosti 27. výročia vzniku SR 20 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho troch in memoriam. Sú medzi nimi viaceré osobnosti, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Štátne vyznamenania udelila prezidentka ôsmim ženám a 12 mužom v historickej budove Národnej rady SR na Župnom námestí v Bratislave.

Prezidentka vo svojom prejave zdôraznila, že si váži všetkých, ktorí v čase totality vzdorovali spoločenskému zlu aj za cenu straty osobnej slobody a perzekúcie svojich blízkych. Vyznamenaním ocenila aj tých, ktorí pred 30 rokmi „vzali na seba osobné riziko a spoluformovali hnutie, ktoré zmenilo pomery v krajine“. Podľa Čaputovej sa drvivá väčšina občanov a obyvateľov republiky svojou „každodennou statočnou prácou usiluje o to, aby Slovensko ako štát prosperovalo“. Na slávnostnom ceremoniáli preto poďakovala všetkým, ktorí svojou obetavosťou prispievajú k tomuto cieľu.

Rad Ľudovíta Štúra II. triedy bol udelený aj považskobystrickému rodákovi Ondrejovi Demáčkovi, ktorý je priekopníkom počítačov na Slovensku. Ocenenie od prezidentky dostal za mimoriadne zásluhy o rozvoj v oblasti školstva.

Ondrej Demáček sa narodil sa v roku 1940 v Považskej Bystrici. Ako stredoškolský učiteľ sa venoval vyučovaniu informatiky na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave. Je zakladateľom Korešpondenčného seminára z programovania. Ide o súťaž v programovaní, určenú pre stredoškolákov, ktorá je organizovaná Fakultou matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.

Prinášame aj slová, ktoré zazneli na adresu Ondreja Demáčka počas slávnosti, po ktorých prevzal štátne vyznamenanie:

„Priekopník počítačov na Slovensku. Bol jedným z gymnaziálnych učiteľov, ktorý nenápadne a v tichosti ovplyvnil vývoj celého jedného odvetvia vedy a hospodárstva. Narodil sa v Považskej Bystrici a od roku 1973 sa venoval na bratislavskom Gymnáziu Jura Hronca mladým záujemcom o programovanie. Vo svojich žiakoch pestoval lásku k prírode, nadšenie pre turistiku a aj hrdosť na to, že študujú na škole, ktorá je pomenovaná podľa nestora slovenskej pedagogiky a spoluzakladateľa slovenského vysokého školstva, akademika Jura Hronca. Bol iniciátorom myšlienky založenia programátorskej kategórie matematickej olympiády, v rámci ktorej sa jeho žiaci umiestňovali na celoštátnych kolách i na medzinárodnej informatickej olympiáde. Jeho významným dielom bolo založenie a rozvoj Korešpondenčného seminára z programovania, vďaka čomu prispel k vzdelávaniu v oblasti informatiky a k rastu väčšiny z desiatok ostatných kolegov Slovákov v Googli.“

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Pozrite si aj zábery zo slávnosti.

FOTO: Považskobystrický rodák Ondrej Demáček prevzal štátne vyznamenanie
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM