Rôzne

Vedeli ste? V Bratislave pribudol park pomenovaný po rodákovi z Pružiny, FOTO

Na mapu bratislavského Starého Mesta pribudol v júli oficiálne Park Gábora Barossa, rodáka z Pružiny v okrese Považská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Vedeli ste? V Bratislave pribudol park pomenovaný po rodákovi z Pružiny, FOTO
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Nové pomenovanie verejného priestoru pri Šafárikovom námestí odkazuje na niekdajšieho uhorského ministra priemyslu a dopravy, ktorý bol iniciátorom postavenia prvého stáleho železného mosta v Bratislave, vtedajšom Prešporku, ktorý poznáme pod názvom Starý most.

Zmenil Bratislavu

„Mosty sú symbolom spájania a predtým, ako bol v Bratislave prvý riadny most, fungoval len pontón. Bratislava takto dostala prvé spojenie s petržalskou stranou. Prvý most bol vybudovaný za pôsobenia Gábora Barossa ako ministra dopravy za monarchie. Mal slovenské korene," uviedla starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová.

Názov Park Gábora Barossa nesie priestor medzi ulicami Gajova, Alžbetínska, Dobrovičova a zadnou stranou Štúrovej ulice. Do roku 1947 bol samostatným vnútroblokom oddeleným Landererovým palácom, ktorý bol zasiahnutý bombardovaním rafinérie Apollo v roku 1944. Po tom, ako vyhorel, ho zbúrali. Zvykovo sa používa názov Šafárikovo námestie, čo ale nezodpovedá skutočnosti. Pri rekonštrukcii v minulom volebnom období sa ujal pracovný názov Landererov park pri Šafárikovom námestí. V 19. storočí niesla súčasná Štúrova ulica pomenovanie Barossova ulica.

Viac správ zo Slovenska

Pružinský rodák

S návrhom na pomenovanie parku prišiel vlani Petržalský okrášľovací spolok. Podľa neho ide o osobnosť, ktorá pre dnešné Slovensko urobila veľa, napriek tomu si slovenská verejná mienka nedostatočne uvedomuje jeho zásluhy.

„Gabriela Barossa môžu právom považovať za svojho Maďari aj Slováci. Napriek tomu trvalo takmer sto rokov, kým sa k nemu jeho rodná zem, i keď zatiaľ len veľmi opatrne, prihlásila," konštatuje spolok o rodákovi z Pružiny pochádzajúceho zo šľachtického rodu. Šľachtický titul však nikdy nepoužil.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Slovenský minister

Gábor Baross, nazývaný aj železný minister, je všeobecne považovaný za jedného z najúspešnejších ministrov všetkých uhorských vlád. Dobudoval a zjednotil železničnú sieť i telegrafickú a poštovú službu. Splavnil dolný tok Dunaja, zmodernizoval prístav vo Fiume (dnešná Rijeka), čím značne prispel k nevídanému rozmachu priemyslu a obchodu v Uhorsku koncom 19. storočia.

Podporoval výstavbu železníc a ciest na území dnešného Slovenska, aj preto si vyslúžil, okrem iných, prezývku slovenský minister. Presadil tiež výstavbu železničnej trate Bratislava – Žilina. Ako prvý v Európe zaviedol na železnici zónovú tarifu, ktorá sa používa doteraz.

Pomenovanie priestoru ako Park Gábora Barossa schválilo vlani v septembri staromestské miestne zastupiteľstvo. V apríli 2021 odobrili zámer aj bratislavskí mestskí poslanci.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Takto to v parku vyzerá.

FOTO: Park Gábora Barossa v Bratislave je pomenovaný po rodákovi z Pružiny
6
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Správy z Považia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM