Filip Chudý Rôzne Krimi

V zhorenej budove boli zrejme nebezpečné látky: Hrozí niečo Považskobystričanom?

V budove bývalého Molimatu, ktorá horela v našom meste, mal byť podľa mestskej hovorkyne azbest. Môžu sa uvoľňovať nebezpečné látky?

Ilustračný obrázok k článku V zhorenej budove boli zrejme nebezpečné látky: Hrozí niečo Považskobystričanom?
Zdroj: Dnes24.sk

Na sídlisku SNP v utorok 10. apríla vo večerných hodinách horela budova bývalého Molimatu. Vzhľadom k tomu, že ide o objekt v tesnej blízkosti obytných domov, policajný aj hasičský zbor vyzývali obyvateľov, aby mali zavreté okná a aby sa nezdržiavali v blízkosti požiaru. „Objekt bol údajne postavený za použitia veľkého množstva toluenového lepidla, preto hrozilo, že sa do ovzdušia dostanú nebezpečné látky. Budova zložená z cca 40 unimobuniek bola postavená v 80. rokoch, kedy sa na izoláciu používal azbest,“ informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

„Podľa informácií, ktoré mesto dostalo na okresnom úrade – odboru starostlivosti o životné prostredie azbest pri tomto požiari nepredstavoval žiadne nebezpečenstvo pre obyvateľov, nakoľko k uvoľňovaniu prachových častíc azbestu, ktoré sú škodlivé horením nedochádza,“ doplnila.

Vzhľadom k predpokladu trvania likvidácie požiaru do ranných hodín a s tým súvisiacou možnosťou výskytu splodín horenia v ovzduší mesto Považská Bystrica po konzultácii s pracovníkmi okresného úradu – odboru starostlivosti o životné prostredie odporučilo uzavretie škôl v blízkosti požiaru. Pre stredu 11. apríla sú teda uzavreté tri objekty, a to Základná škola SNP, Materská škola Grznára 1444 a 1441.

„V súčasnosti je situácia pod kontrolou, ešte niekoľko dní však z miesta požiaru môžu ľudia vidieť stúpajúcu paru. Nemusia sa však báť, ide len o odparovanie vody používanej pri likvidácii požiaru. Do ovzdušia sa v súčasnosti neuvoľňujú žiadne nebezpečné látky! Samozrejme pohyb ľudí v tomto priestore je z bezpečnostných dôvodov zakázaný! Priestor je pod dozorom asistenčných hliadok,“ prezradila Kováčiková.

Tá ďalej uviedla, že budova bývalého Molimatu nie je v majetku mesta, pozemok patrí cirkvi. „Odpad, ktorý vznikol pri požiari je povinný odstrániť majiteľ objektu. Toho mesto v spolupráci s okresným úradom aktuálne zisťuje. Budova bola postavená v 80. rokoch, nikde nie je evidovaná, nemá ani súpisné číslo a určenie majiteľa preto nie je jednoduché,“ dodala.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Požiar v areáli bývalej školy v Považskej: Zábery priamo z miesta!
13
Galéria
Deň po: Takto to vyzerá po veľkom požiari v Považskej
31
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM