Rôzne

V susednom okrese skončila detská pohotovosť: V Považskej nárast počtu pacientov

Susedný okres je bez detskej pohotovosti. Považskobystrická nemocnica si uvedomuje väčší počet malých pacientov, nevníma to však ako dobré riešenie.

Ilustračný obrázok k článku V susednom okrese skončila detská pohotovosť: V Považskej nárast počtu pacientov
Zdroj: TASR

Mesto Púchov nemá od pondelka detskú pohotovosť. Ministerstvo zdravotníctva SR s účinnosťou od 1. júla vyhovelo žiadosti prevádzkovateľa ambulantnej pohotovostnej služby (APS) pre deti a dorast a zrušilo mu poverenie. Dôvodom je klesajúci počet detských lekárov. Bez detskej pohotovosti tak zostane nielen 18-tisícové mesto, ale aj okres takmer so 45 000 obyvateľmi.

Detská lekárka Eva Cígerová, ktorá v Púchove prevádzkovala detskú pohotovosť 17 rokov, vzhľadom na klesajúci počet lekárov uvažovala o zrušení pohotovosti už v januári tohto roka. „Klesol počet lekárov, ktorí by mohli celý mesiac obsadiť služby, takže som musela požiadať o zrušenie poverenia. Je mi to ľúto, bude to suplovať Považská Bystrica a uvidíme, čo bude do budúcnosti,“ skonštatovala Cígerová.

Ako dodala, zrušením pohotovosti nie je ohrozené zdravie malých pacientov. „Osemnásť kilometrov nie je taká veľká vzdialenosť, iné mestá ju majú oveľa väčšiu. Tých detí k nám až toľko nechodí, rodičia to vedia zvládnuť. Ide len o to, že sa budú musieť presúvať do Považskej Bystrice alebo iných miest s detskou pohotovosťou,“ doplnila lekárka.

Podľa hovorkyne Púchova Tatiany Moravcovej fungovanie detskej pohotovosti nespadá do kompetencií púchovskej samosprávy, no napriek tomu to mestu nie je jedno. Nedostatok pediatrov v štáte však mesto nevyrieši. „Situácia je pre rodičov z Púchovského okresu nepríjemná, nespokojnosť dávajú najavo najmä prostredníctvom sociálnych sietí, pretože mesto Púchov ako prvé informovalo svojich občanov o tom, že v púchovskej Nemocnici s poliklinikou (NsP) Zdravie od 1. júla prestáva fungovať detská pohotovosť,“ priblížila Moravcová.

Samospráva podľa nej vyvinula prostredníctvom primátorky veľké úsilie, aby v Púchove detská pohotovosť ostala zachovaná. Okrem individuálneho oslovovania lekárov a hľadania možného nového prevádzkovateľa, čo však nebolo úspešné, sa schodným javilo riešenie, že v spolupráci s NsP Považská Bystrica by v Púchove fungoval v rámci detskej pohotovosti takzvaný doplnkový bod. „V praxi by to znamenalo, že detská pohotovosť by v Púchove fungovala v obmedzenom režime. Toto však neumožňuje legislatíva. Mesto poslalo na ministerstvo zdravotníctva žiadosť o legislatívnu výnimku,“ doplnila hovorkyňa s tým, že mesto bude hľadať všetky možné riešenia, aby sa detská pohotovosť do Púchova vrátila, no bez súčinnosti štátu, ministerstva a samosprávneho kraja sa ťažko pohne ďalej.

Riaditeľ považskobystrickej nemocnice Igor Steiner bol o zrušení detskej pohotovosti informovaný, uvedomuje si tiež, že lekári na detskej pohotovosti v Považskej Bystrici budú mať zvýšený počet malých pacientov. „Vzhľadom na právne normy, že každý akútny stav musí byť ošetrený tam, kde sa pacient dostaví, budú vyšetrení štandardne, akoby mali trvalé bydlisko v mieste pôsobenia ambulantnej pohotovostnej služby. Nie je to dobré riešenie, lebo paušálna platba, ktorá je určená pre pevný bod APS v okrese Púchov, je neprenositeľná, to znamená zvýšené nároky na prevádzku v Považskej Bystrici bez zmluvne zabezpečenej finančnej sumy,“ povedal riaditeľ.

Podľa hovorkyne Ministerstva zdravotníctva SR Zuzany Eliášovej majú rodičia detí z Púchovského okresu k dispozícii detskú pohotovosť v Považskej Bystrici a v Dubnici nad Váhom. „Pacientom v prípade náhlej zmeny zdravotného stavu je k dispozícií záchranná zdravotná služba a urgentné príjmy v nemocnici. V súvislosti s možnosťami riešenia situácie po zrušení detskej pohotovosti v Púchove nás kontaktovalo mesto Púchov. Žiadosť je v štádiu riešenia,“ doplnila Eliášová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Toto zaznelo na pôde našej nemocnice, keď tu bola v októbri ministerka zdravotníctva.

Video: Filip Chudý / Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM