Filip Chudý Rôzne

V Považskej zriadia krízové centrum pre utečencov z Ukrajiny: Poznáme miesto

Už čoskoro aj v Považskej Bystrici otvoria núdzové stredisko. Chystajú ho do tejto veľkej telocvične.

Ilustračný obrázok k článku V Považskej zriadia krízové centrum pre utečencov z Ukrajiny: Poznáme miesto
Zdroj: TASR/František Iván

V každom okresnom meste nášho kraja bude zriadené dočasné núdzové centrum pre vojnových utečencov z Ukrajiny. V Považskej Bystrici v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom voľba padla na veľkú telocvičňu gymnázia (samostatná budova oproti hlavnému vchodu do školy).

Od apríla

Ako ozrejmil prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Andrej Torda, ako úrad majú povinnosť zabezpečiť núdzové ubytovanie pre minimálne 50 osôb. „Zatiaľ je to nastavené tak, že tam môžu byť prichádzajúci maximálne 10 dní. Za ten čas sa im bude hľadať ubytovanie dlhodobejšieho charakteru, čo si môžu riešiť aj sami,“ vysvetlil.

Naplánované je to tak, že toto núdzové ubytovanie by malo byť pripravené na prijatie utečencov od 1. apríla.

Treba však telocvičňu ešte vybaviť posteľami, ležadlami a doriešiť sociálne zabezpečenie. Počet spŕch má byť dostatočný, ale je tam nízky počet toaliet, preto sa snažia zabezpečiť aj mobilné WC. „Úlohou je tiež zabezpečiť prikrývky, posteľnú bielizeň a treba doriešiť aj vykurovanie,“ uviedol Torda s tým, že rieši sa aj stravovanie a hľadať budú aj dobrovoľníkov na výpomoc.

Správy z Považskej Bystrice a okolia

Nedostatok kapacít

Považskobystrický okres zápasí s nedostatkom ubytovacích kapacít. Hotel Študent a stredoškolské internáty v meste sú už zaplnené ľuďmi z Ukrajiny, preto sa hľadajú ďalšie možnosti. Je to však problém, keďže miest v hoteloch a penziónoch je tu málo. Navyše sa ešte čaká na rozhodnutia na štátnej úrovni, ako to bude s financovaním a príspevkami na pomoc.

Ako možnosť v úvahách sa spomína bývalý hotel Manín, je však otázny jeho súčasný stav. Priestor na ubytovanie by bol ešte na Podjavorníku.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť zaujímavý obsah z Považskej Bystrice a okolia.

Foto: ilustračné

Správy z Považia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM