Filip Chudý Hádzaná

V Považskej vyvrcholila najstaršia školská športová súťaž na Slovensku: Domáci žiaci boli mimoriadne úspešní, FOTO

Naše mesto malo tú česť hostiť finálový turnaj najstaršej školskej športovej súťaže na Slovensku. Nestranili sa na ňom ani naši mladí hádzanári, práve naopak, v silnej konkurencii uspeli.

Ilustračný obrázok k článku V Považskej vyvrcholila najstaršia školská športová súťaž na Slovensku: Domáci žiaci boli mimoriadne úspešní, FOTO
Zdroj: Marek Štefina

V Považskej Bystrici vyvrcholil už 42. ročník celoslovenskej súťaže mladšieho žiactva, žiakov a žiačok základných škôl a centier voľného času v hádzanej. Táto súťaž je výnimočná tým, že je to najstaršia školská športová súťaž na Slovensku. Začala už v roku 1973 a s malou prestávkou pokračuje až doteraz. Medzi chlapcami sa do finálových bojov cez kvalifikačné kolá dostali domáci žiaci ZŠ Slovanská, ZŠ Nábrežná Nové Zámky, CVČ Dúha Hlohovec a Prešovčania. Medzi dievčatami Súkromné CVČ Dunajská Streda (víťaz), ZŠ Ulica mieru Bytča a ZŠ Ľudovíta Štúra Šaľa.

Považská Bystrica je nielen pravidelným účastníkom tejto súťaže, ale aj jedným z najúspešnejších miest vôbec, veď od roku 1999 ju vyhrala desaťkrát za sebou a inokedy pridáva ďalšia popredné umiestnenia. Bolo tak aj v tomto roku, keď hádzanári ZŠ Slovanská obsadili druhé miesto. Vyhrali nad Hlohovcom 11:10, Novými Zámkami 12:6 a prehrali s Prešovom 11:21. „Ostatných trochu prevyšovali chlapci z Prešova, ktorí sa stali aj víťazmi, medzi zvyšnými účastníkmi to bolo vyrovnané,“ povedal považskobystrický tréner Vladimír Šebeň.

V týchto kategóriách záleží aj na tom, ako starí sú hráči v jednotlivých mužstvách, keďže fyzické dispozície sa vyrovnávajú až s pribúdajúcim vekom. Na turnaji mohli hrať hráči narodení už v roku 2003, pričom každé mužstvo malo takých 5–6 hráčov, naši mladí hádzanári len jedného.

„My sme boli jednoznačne najmladšie mužstvo na turnaji, hrali sme prevažne s hráčmi narodenými v rokoch 2004–2005. Dokonca dvaja hráči v našej základnej zostave sú len štvrtáci (Tobias Urban, Lukáš Štefina), inde mali až siedmakov, no títo dvaja naši patria medzi opory. S nimi ešte aj šiestaci Samuel Kopernický, Marek Roman a Adam Kvaššay. Toto kvarteto podávalo naozaj celú sezónu kvalitné výkony,“ vyslovil sa Vladimír Šebeň.

Z množstva tímov sa počas sezóny naši chlapci prepracovali medzi štyroch najlepších, pričom je zaujímavé, že s víťazným Prešovom sa stretávali celú sezónu a vždy postupovali spolu s ním z druhého miesta. „Ale nebolo to na škodu, lebo stále sme hrali proti najlepšiemu, čím bola aj kvalita zápasov vyššia. A my sme sa k nim stále postupne približovali,“ prezradil Šebeň.

Tréner našich mladších žiakov konštatoval, že mládež sa tak ešte drží, ale bude ťažké udržať nastavenú latku. Pomohol by úspech mužov, od ktorého sa odráža aj záujem detí. „Najúspešnejší bol rok 2006, keď sme od mužov až po žiakov vyhrali takmer všetky tituly a chýbalo nám iba zlato v mladšom doraste, ktoré nám tesne uniklo,“ dodal dlhoročný žiacky tréner v Považskej Bystrici.

Zostava strieborných mladších žiakov Považskej Bystrice

Denis Lagíň, Adam Kvaššay – Samuel Kopernický, Tobias Urban, Filip Kvaššay, Samuel Ďurec, Róbert Šesták, Marek Roman, Timotej Adam, Michal Krátky, Adam Kucharík, Adrián Porubec, Lukáš Štefina, Jakub Badač, Artur Riljak, Filip Križan, Alex Hradil

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Považskobystričan Ľubomír Ďuriš najlepším hádzanárom roka: Toto sú jeho pocity! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM