Filip Chudý Rôzne

V Považskej sa chystá prekvapenie: Vznikne nová oddychová zóna, FOTO

Považskou Bystricou sa bude rozliehať hluk motorových píl. Čo sa to chystá na tunajšej kalvárii?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej sa chystá prekvapenie: Vznikne nová oddychová zóna, FOTO
3
Galéria

Na Kalvárii v Považskej Bystrici sa v minulých týždňoch revitalizovali jednotlivé zastavenia, čo bolo akési nadviazanie prác na tri roky starú rekonštrukciou viac ako dvestoročnej kaplnky sv. Márie Magdalény, ktorá sa nachádza na jej vrchole. V pláne je nielen to, aby sa obnovilo toto duchovné miesto, ale zároveň aby z neho bol aj lesopark. Nový šat preto dostane lúka za kaplnkou, kde sa má začiatkom prázdnin obyvateľom sprístupniť oddychová zóna. Tú vytvoria umeleckí rezbári v rámci sympózia.

Podľa slov primátora Karola Janasa je cieľom postupne prepojiť centrálnu mestskú zónu s kalváriou, kde by chceli vytvoriť mestský lesopark. „O oddychovú zónu, ktorú mesto plánuje Považskobystričanom sprístupniť už na začiatku prázdnin, sa postarajú umeleckí rezbári. Práve kalvária je miestom, kde sa táto akcia veľmi hodí. Verím, že to ocenia všetky generácie a nájdu si sem cestu nielen cez víkendy, ale aj počas pracovného týždňa,“ povedal primátor.

Prvé prípravné práce majú už umeleckí rezbári za sebou, vo veľkom budú tvoriť lavičky a rôzne okrasné prvky v nedeľu 2. júla. „Kalvária je sama o sebe krásnym miestom, oddychová zóna vytvorená rezbármi ho ešte dotvorí. Obyvatelia sa môžu tešiť na zrevitalizované ohnisko, okolo neho bude pekné drevené posedenie,“ prezradila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Štart motorových píl na Rezbárskom sympóziu bude o 9:00, pripravený je tiež bohatý kultúrny program a sprievodné aktivity od 13:00 do 18:00. O hudobné vsuvky sa postarajú kapely KORA-band a AZ Music. Deti sa môžu tešiť na Pata a Mata, maľovanie na tvár, točenú zmrzlinu a ďalšie súťaže a aktivity.

„Zároveň chceme poprosiť občanov, aby na kalváriu prišli pešo a svoje vozidlá nechali zaparkované pri cirkevnej základnej škole alebo pri hypermarkete Terno. Prístupová cesta ku kalvárii nie je určená pre parkovanie väčšieho počtu vozidiel a preto bude v deň konania akcie uzavretá. Majitelia záhradiek ju budú môcť využiť smerom z mesta do 10:00 a od 19:00,“ informovala Kováčiková s tým, že z kalvárie bude možné zísť autom kedykoľvek počas dňa.

Kalvária v Považskej sa zmení: Aj toto na nej pribudne
3
Galéria
Zdroj: Mesto Považská Bystrica

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM