Filip Chudý Kultúra

V Považskej po rokoch ožije divadelná sála domu kultúry: PROGRAM Noci divadiel

Považská Bystrica sa premiérovo zaradí medzi európske mestá, v ktorých sa organizuje obľúbené podujatie Noc divadiel. Čo je nachystané u nás?

Ilustračný obrázok k článku V Považskej po rokoch ožije divadelná sála domu kultúry: PROGRAM Noci divadiel
5
Galéria

V sobotu 18. novembra sa v stovkách divadiel po celej Európe uskutoční podujatie Noc divadiel. Ôsmykrát bude jeho súčasťou aj Slovensko, no tento rok sa vôbec prvýkrát toto podujatie uskutoční aj v Považskej Bystrici, ktorá sa tým zaradí medzi desiatky európskych miest, kde sa toto podujatie koná. V našom meste sa pritom odohrá hneď niekoľko zaujímavých predstavení pre deti i dospelých, a to hneď na viacerých zaujímavých miestach, kde sa predstavia domáce i cezpoľné umelecké súbory.

„S myšlienkou pritiahnuť do nášho mesta Noc divadiel sme sa pohrávali už dlhšie, tento rok sa nám však konečne podarilo vstúpiť do aktívneho organizovania, a keďže je v našom meste mnoho herecky nadaných ľudí, celkom plynule sa nám naskladal veľmi pútavý program,“ povedal Tomáš Bořuta z občianskeho združenia CoolTajneR, ktoré v našom meste Noc divadiel zastrešuje.

Akcia bude v Považskej Bystrici prebiehať postupne na troch miestach. Prvá časť prebehne v Ateliéri Milana Sládka Základnej umeleckej školy Imra Weinera Kráľa, druhým miestom bude divadelná sála Domu kultúry OZ KOVO a všetko vyvrcholí nezvyčajným programom v kaviarni Retro v dome kultúry. Tam sa uskutoční 1. ročník súťaže o Bystrický Jamb. Do nej sa môže zapojiť ktokoľvek, kto rád improvizuje a vymýšľa vtipné texty, ktoré bude zároveň na klavíri zhudobňovať Martin Albrecht.

Podstatná časť divadelných predstavení sa odohrá v Ateliéri Milana Sládka, keďže tento priestor je v súčasnosti technicky najkvalitnejšie vybaveným miestom pre malé javiskové formy. Predstaví sa tu Detský divadelný súbor Imro, herečky z martinského konzervatória a tiež domáci súbor Napíšte si výpoveď. „Program na tomto mieste zavŕši herecké duo žilinského divadla Na hrane, Tomáš Lazar a Michal Chmeliar, so svojimi Humoristickými dialógmi, ktoré sa žánrovo najviac približujú k tvorbe Svěráka a Smoliaka či Lasicu a Satinského. Predpokladám, že počas tohto predstavenia nebude núdza o veľmi vtipné bonmoty,“ uviedol Bořuta.

Po skončení programu v ZUŠ IWK sa program presunie do domu kultúry, kde opäť ožije dlhé roky nepoužívaná divadelná sála vďaka interaktívnej hre súboru Považský NOIR. „Jedným z atribútov Noci divadiel je aj interakcia s divákmi. Svojho času špičková sála domu kultúry preto poslúži pre interkatívne predstavenie pod vedením Ivy Semančíkovej, ktoré pripravuje s absolventmi dramatických krúžkov našej ZUŠ-ky,“ doplnil koordinátor podujatia s tým, že celé to bude mať benefičný rozmer.

„Vstupné na podujatie bude za dobrovoľný príspevok, pričom v plnej výške poputuje na pomoc rodine Malobických a ich synčekovi Šimonkovi, ktorý je odkázaný na nepretržitú starostlivosť svojich rodičov, preto by sme radi spoločne s divadelníkmi a divákmi aspoň takouto formou pomohli jemu a jeho rodine,“ dodal Bořuta.

Program Noci Divadiel v Považskej Bystrici

  • 16:00 – Ateliér Milana Sládka ZUŠ IWK

    DDS IMRO ZUŠ IWK Považská Bystrica hrá: ŠVEC A ČERT – bábkové divadlo a MY TO DÁME – činohra

  • 17:15 – Ateliér Milana Sládka ZUŠ IWK

    Kvarteto Konzervatória Martin hrá: VERONA

  • 18:00 – Ateliér Milana Sládka ZUŠ IWK

    Divadelný súbor Napíšte si výpoveď (PB) hrá: PRÍBEHY Z KUCHYNE

  • 19:30 – Ateliér Milana Sládka ZUŠ IWK

    Divadlo Na Hrane (ZA) hrá: HUMORISTICKÉ DIALÓGY

  • 21:00 – Divadelná sála Domu kultúry OZ KOVO

    Považský NOIR (PB) hrá: TEMNÁ PARTIA

  • 22:00 Retro Music & Coffee

    1. ročník súťaže o bystrický JAMB

Noc divadiel v Považskej Bystrici: Čo môžeme na tomto podujatí vidieť?
5
Galéria
Zdroj: CoolTajneR

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Považskej Bystrice a okolia

Môže vás zaujímať:

Obnovený symbol nového cintorína v Považskej: Pozrite na FOTO, ako sa zmenil

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM